Én komolyan nem szeretném bántani Révész Máriuszt. Nem lehet ő rossz ember amúgy, olyan kis jóindulatú képe van. De amit idén tavasszal kitalált (vagy amihez az arcát adta, lehet, hogy nem egyedül ilyen lökött), az elmeorvosért kiált. A gyerekek után járó szavazati jogról van szó. Főleg annak indoklásáról, miszerint a 18 év alattiak az egyetlen olyan társadalmi csoport, aminek nincs még szavazati joga. Persze. Meg szerződést sem írhatnak alá, munkát sem vállalhatnak szülői engedély nélkül stb. Nem cselekvőképesek jogilag. Jól van ez így. Meg a másik fő érv: a demográfiai mutatók. Igen, nyilván, életszerű: igaz, hogy még anyáméknál/albérletben lakunk, minimálbért keresünk, de azért vállalunk 3-4 gyereket, mert akkor lesz plusz szavazati jogunk. Erre ott a családi adókedvezmény, szerintem annak több értelme van.

 

És akkor felvet valaki egy ekkora marhaságot, és erről komoly emberek beszélnek. Vitaműsor. Vezércikk. Parlamenti vitanap. Társadalmi konzultáció. Atyaég.

 

Mindenestre közbeszéd tárgya lett a választójog kérdése. Én nem tágítanám. Szűkíteném. az általános választójog baromság, sehol nem működik úgy, ahogy kéne. Azt eredményezi, hogy akinek több pénze van a kampányra az nyer. Nem gondolom, hogy ez jó így. Van erre egy saját ötletem: én annak adnék választójogot, aki fizet a közösbe, illetve fizetett már valaha életében. Mindegy, hogy vállalkozóként, alkalmazottként, vagy egyéni járulékfizetőként tette ezt. Csak mondjuk legalább összesen agy évig járulékfizető volt. Illetve biztosítási jogviszonyban állt, tehát mondjuk a rokkantsági nyugdíj is ide számít, hiszen az is biztosítotti jogviszony.

 

De az, aki eddigi élete során csak kért ettől az országtól, de sosem adott, ne szavazhasson. Aki soha sem kérdezte meg, mit tehet ő a hazáért, mindig csak azt, hogy a haza mit tehet érte, az ne akarja eldönteni, ki vezesse ezt az országot. A koldus sem válogatja meg, hogy kitől kap alamizsnát. Az nem volt véletlen, hogy a demokrácia bölcsőjében csak az athéni polgárok szavazhattak. Az döntsön, akinek van veszíteni valója, bármilyen kevés is legyen az. Felelősebben dönt. És az, aki letett már valamit az asztalra. Mert így igazságos.

 

 

Szerző: etuska  2011.04.28. 09:38 Szólj hozzá!

Címkék: politika munka gyerek gazdaság hír adó támogatás puffogás

A bejegyzés trackback címe:

https://napietus.blog.hu/api/trackback/id/tr512861372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása