Eredeti cikk: http://www.origo.hu/itthon/20101230-rap-szam-miatt-vizsgalodik-a-mediahatosag-a-tilos-radional.html

 

Nos, ennek a dolognak két oldala van, vagy több.

 

Egyfelől akár el is fogadhatjuk a rádió munkatársainak az érvelését, hiszen ez egy ilyen műfaj, csúnyán beszélnek benne. Én is kedveltem (lány létemre) tizenéves koromban Ice-T-t (igaz, hogy csak azért, mert távolról imádott első szerelmem is szerette :P), mégsem beszélek felnőttként trágár módon, sőt. Ma már kifejezetten irritálnak az ilyen szövegek. Szóval nem hiszem, hogy egy egyébként normális neveltetést kapott tizenéves CSAK EMIATT ordenáré módon kezdene el egyik napról a másikra beszélni. A saját adataikat a hallgatóság életkorára vonatkozóan felhozni nem érv, ezzel nem is foglalkoznék.

 

Ugyanakkor a hatóságnak is megvan a maga igazsága (és én magam, ha igazságot kellene tennem, inkább efelé húznék), ugyanis:

  • ha a tévékkel betarttatjuk, akkor mindenkire vonatkozik. Rádiónál nincsen "korhatáros karika", tehát maradnak az idősávok.
  • az, hogy az érintett korosztály jól beszél angolul (hála Istennek) igaz, és egyre igazabb. Meg milyen érv már, hogy "úgyse érti"? Annál rosszabb, méginkább megtanulja.
  • érdekes jogértelmezési vitákhoz vezetne, ha elkezdenénk ebből a szempontból különszedni a zeneszámokat és a műsorvezető megnyilvánulásait. Mert végülis a műsorvezető is reppelhet a mikrofonba, és akkor ennyi erővel ő is káromkodhatna kedvére. Meg akkor már ugye nem hozhatjuk ilyen alapon hátrányos helyzetbe a magyar előadókat sem...szóval ez messzire visz. Ami tilos az tilos és kész.

 

Mindent összevetve én a hatóság helyében nem fogadnám el a Tilos Rádió magyarázatát. Azon egyébként őszintén meglepődtem, hogy ez a műfaj még mindig divatos. Én másfél évtizede voltam tizenéves, azt hittem azóta már kiment a divatból.

Mindezekről eszembe jutott, mennyire zavar engem a csúnya beszéd (nem a zenében, úgy általában a mindennapokban). Nem értem, miért használnak sokan ilyen szavakat. Nagyobb nyomatékot nem ad a mondanivalójuknak, sőt, inkább eltereli a figyelmet a lényegről a minősíthetetlen stílus. Véleményem szerint szükségtelen, hogy az ember ilyen módon bizonygassa lépten-nyomon neveltetésének súlyos hiányosságait. Kiderül az úgyis, amint leül a terített asztalhoz :)

 

Szerző: etuska  2010.12.30. 12:14 4 komment

Címkék: média zene rádió kultúra viselkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://napietus.blog.hu/api/trackback/id/tr422548035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.14. 16:59:30

no, médiahatóság szerint mégsem törvénytelen...ezek után mondjuk egy magyar előadó ugyanebben a műfajban jogosan mondja, hogy ha Ice-T-nek joga van egy magyar rádióban délutáni idősávban elmondani saját anyanyelvén a saját véleményét a világról a saját stílusában, akkor neki is. legyen az a stílus bármilyen is...és (ha a hatóság következetes, akkor neki bizony igaza van, ellenkező esetben őt hátrányosan megkülönböztetik anyanyelvének használata miatt, az meg csak szlovákiában divat...)

1Bogiii 2011.01.14. 18:45:41

Obszcén szövegek mindig lesznek, a Tilos Rádió pedig csak egy bábuáldozat szerintem. Médiahatóság nem ezért állt fel. Meg kellett mutatni, hogy elvileg Ők tényleg arra helyezik a hangsúlyt, hogy a gyerekek ne halljanak/lássanak ilyet. Ez a látszat. A valóság pedig, hogy a Jobbikot és a szélsőjobb (de nem szélsőséges) hírmondókat elhallgattassa. No meg a végtelen népbutítás, ami kell, hogy a tervezett 20 év a betonban erős és fagyálló hatalmat biztosítson.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.14. 23:24:47

sztem a jobbikosok picit paranoiásak a kérdésben. a mostani szabályozás nem szigorúbb, mint az eddigi volt (én átrágtam magam az új médiatörvényen), inkább csak annyi, hogy össze lett hozva sok szabályozás, amelyek eddig külön jogszabályokban voltak. az hogy mennyire tarttatják be, kiderül....

1Bogiii 2011.01.19. 18:33:50

Nem azok Etus! rettentő ellenszélben dolgoznak... képzelheted, hogy ha még a vörösiszap és egyéb katasztrófáknál nagy létszámban segítkező gárdások egyenruhájáról, pólójáról a Gárda jeleket mind leretusálták, hogy híradóban ne legyen látható. Jobbik meg sem szólalhat semmi kapcsán, nem hívják meg őket sehová, úgy csinálnak mint ha nem is léteznének... teljes elhallgtatás van, mert tudják, ha a Jobbik megerősödik akkor nekik végük mint a botnak... na erről is megér egy postot majd a blogom...
süti beállítások módosítása