Na, ma kényes témához nyúlunk. A nyilvános szoptatásról lesz szó.

Az történt, hogy ma, mint minden vasárnap, templomban voltam. mise után találkoztam egy régi barátnőmmel, aki éppen a második gyerekkel terhes, első trimeszter, ennek megfelelő "kívánósság" és gyomor-panaszok. Elhatároztuk, hogy ebéd után elmegyünk cukrászdába a közeli városba (18 km), olyan régen voltunk. Én vezettem, odaértünk, rendeltünk (Sarokház a részéről, Sacher torta részemről. Bűnbocsánatért ezúton is esedezem). Egyébként nemcsak helyi, de talán még fővárosi viszonylatban is elegánsnak mondható helyről van szó. Mellettünk levő asztalnál ült egy nő, előtta üres fagyiskelyhek, kistányérok, rákötve a kisbaba. Egyszer csak (gyerek megnyikkanhatott, de biztos halkan, mert én nem hallottam): mellét előkapja, és elkezd szoptatni. Már ezen is eléggé meglepődtünk, mégse szokás ezt így, mindenki szeme láttára. Dehát azt ugye mindannyian tudjuk, hogy szoptatás után büfizés jön, ennek élettani fontosságához kétség nem fér. no, kedves barátnémnál ekkor szakadt el a cérna: ahogy a baba "bukott" elnézést kért, kezét a szája elé rakva kiszaladt a mosdóba, természetesen a sarokház sorsa innentől könnyen kitalálható...

Ezt látva felébredt Géza főpincér bácsi is (pincérek mintaképe. modora nemcsak kifogástalan. olyan, mint egy spanyol grandé), és NAGYON UDVARIASAN figyelmeztette a hölgyet, hogy legyen szíves legközelebb inkább szóljon, ha máshol nem, az irodában szoptathat, de a többi vendégre is tekintettel kell lenni stb. Na, ebből aztán lett patália! Hogy így-meg úgy, neki jogai vannak, és különben is ez teljesen természetes dolog, meg hogy képzelik, és kéri a panaszkönyvet. Azt hiszem, elásnám magam, ha valaha ilyen botrányosan viselkednék. Mindenesetre a vásárlók könyvét mi is elkértük, leírtuk benne mi történt, és azt is, hogy Géza bácsi mint mindig, ezúttal is kifogástalanul kezelte a helyzetet. Már amennyire elvárható tőle, ugyanis főpincér, nem gyógypedagógus, és nem is az apja annak a nőnek, hogy viselkedni tanítsa.

Hazafelé persze már csak nevettünk az egészen, és megegyeztünk abban, hogy amíg egy gyerek úgyis csak szopik, semmi értelme cukrászdába vinni, hameg mégis, akkor nem a kajaidejében kell ezt tenni.

Nézegettem a neten is a téma után, persze, ez a legtalálóbb, amit olvastam:

http://jacint.blog.hu/2010/09/25/kampany_a_nyilvanos_tokvakarasert#comment-form

Tehát, kedves ősanyák! Ha Nektek jogotok van a Kempinskyben vacsora alatt szoptatni, akkor a pasiknak is joguk van ugyanott a töküket vakarni. És merjen csak rájuk szólni valami elfajzott pincér! (Azt, hogy hova jutunk ezen a nyomon, nem tudom, de hogy nem a civilizáció irányába, az biztos)

Szerző: etuska  2011.01.09. 14:03 68 komment

Címkék: gyerek viselkedés terhesség szoptatás baba puffogás

A bejegyzés trackback címe:

https://napietus.blog.hu/api/trackback/id/tr932571619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.01.10. 18:18:41

Süveges blogon láttalak és kíváncsi lettem, itt meg azt olvasom, hogy szóljak hozzá :) - én egy szófogadó ember vagyok, tehát! Én sem bírom az e fajta mentalitást, ahol "mindenki másnak joga van engem elviselni - és persze kötelessége is" csak fordítva nem működik a dolog. Itt tartunk, idejutottunk a fene nagy individualista elképzelésekkel, amit persze helyeselnek is néhányan - mindenki más kárára...
Még korábban a TASZ oldaláról menekültem el a hozzászólók miatt, akik ezen ősanyákhoz hasonlóan vélekednek mindenki másról, akik a közelükbe kerülnek nagy néha... Szeretném őket kirepíteni csak egy hétre olyan közegbe, ahol hozzájuk hasonlóan gondolkodók közé kerülnek kizárólag. Lenne nagy balhé és katarzis élmény az tuti :). Azt gondolom, hogy ezeket a dolgokat épp itt az ideje kitálalni, nem lehet tovább szó nélkül tűrni a viselkedésüket, ami minden - csak nem jólneveltségre valló és társadalomba való. Húzzanak el a saját köreikbe inkább, ahol vevők az ilyesmire... (csak mert a hozzászólások tömege kibuktat - nem biztos, hogy ők kellenek... :))

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.10. 18:33:31

először is köszönöm :) nekem az egészről az jutott eszembe, hogy hogyan fogja az ilyen megtanítani a gyerekét normálisan viselkedni? hiszen ő maga sem tud...egyébként az ilyen "elfogadó" emberek a legintoleránsabbak azzal szemben, akinek véletlenül más a véleménye(lásd "fogadkozásom"-nál említett fórum). nekem ezzel kapcsolatban (is) vannak elveim. igen, lehet, hogy én sem fogom tudni magam mindhez tartani, de legalább megpróbálom. kultúrlényi mivoltomból kivetkőzni viszont biztos nem fogok, csak azért, mert anya lettem. sőt, annál inkább figyelni kell az ilyesmire, hiszen a gyerek elsősorban utánzással tanul.(örök hála anyu-apu:))

Kirsche 2011.01.11. 21:54:32

Hú, tökvakarás = szoptatás? Ez azért kicsit erős, nem??

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.11. 22:41:18

@Kirsche: ha kicsit belegondolsz nem, a cikk persze sarkít, mint minden irónia, de azért vannak közös pontok: mindkettő egy kellemetlen érzés elmúlasztását szolgálja, mindkettőnek van élettani jelentősége, mindkettő olyan hogy az adott nem képviselői közül majdnem mindegyik csinálja, ugyanakkor egyiket sem szokás nyilvános helyen (pláne feltűnően) végezni :)

Kirsche 2011.01.11. 22:59:57

Az összehasonlítás állításai igazak, a párhuzam mégsem egyértelmű. Való igaz, feltűnően nem végezzük, a nyilvános tökvakarásról mégsem szól annyi blogbejegyzés és bulvárcikk, mint a szoptatásról. Pedig a szoptatás élettani jelentősége messze felülmúlja a másikét... Még ha nem igény szerint történik is, ki akar otthon ülni egész nap, vagy max, 1 órára kimozdulni, mert szoptatni nem "illik" nyilvánosan?? Na de inkább, megvárom a kisetus utáni blogbejegyzéseket ;)

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.11. 23:05:58

@Kirsche: biztos lesznek akkor is :) de szerintem tuti ez is megoldható. a nők nagyrésze ugyanis megoldja. a történetben szereplő barátnőm is megoldotta, pedig ő aztán nem egy otthonülő típus. nem beszélve arról, amit Géza bácsi is mondott: szólni kell, azért van a szánk, és beszéljük ennek az országnak a nyelvét. mindig van megoldás, csak hajlandónak kell lenni a kompromisszumokra.

(egyébként nem biztos, hogy felülmúlja...a cikk szerint, ha elnyomódik az nagy baj, ezzel a jövő generációjának fogantatása kerül veszélybe, oszt' nem lesz kit szoptatni a cukiban. vagy az operában. (opcionális)

Kirsche 2011.01.11. 23:12:10

Fene az illetlen tökvakaró jódolgát! Miért nem nézte meg indulás előtt, hogy jól áll-e? Meg egyébként is, minek vesz fel olyan alsót, amiben elnyomódhat?? Amúgy én se szoptatok nyilvánosan, de ha valaki teszi, nem kapok hányingert, sőt, tudok örülni a látványnak.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.11. 23:19:21

@Kirsche: amúgy sztem barátnőm sem kap hányingert, csak mivel terhes, érzékenyebb a gyomra. alapesetben részünkről ott ért volna véget a történet, hogy "eléggé meglepődtünk, mégse szokás ezt így, mindenki szeme láttára".

Kirsche 2011.01.11. 23:21:24

Ez azért egy finomított befejezés a bejegyzéshez képest ;)

Nemlajos 2011.01.12. 09:53:55

muszááááááááááááj (annyira próbáltam ellenállni pedig)

Szóval: tökvakarás - hidd el, szinte minden pasi megvakarja a tökeit, még az operában is, legtöbbjük az asztal alatt, vagy elfordulva, de ha épp valaki elkapja a tekintetével a pillanatot, véletlenül sem csinál belőle ügyet, csak csendben megvan a véleménye az illetőről.
A bejegyzésedben leírt történetről alkotott véleményed első körben nem háborít fel. Szerintem sem illik tájékozódás nélkül akármilyen zárt helyen előkapni a melleinket. Én legalábbis nem tenném (van ismerősöm, aki megtette, felháborodott pillantásokat kapott).
DE az, hogy ezt a fajta viselkedést (nem feltétlenül a nyilvános szoptatás, hanem az utána következő, mellveregető, kivagyi hozzáállást) egy bizonyos fórum közösségével azonosítod, az bántó.
Ennek a közösségnek én is tagja vagyok.
Szoptatok nyilvánosan, nyílt térben, családom-barátok előtt, a közvetlen környezetem megkérdezése és beleegyezése után. Ha a fenti esetnek én vagyok a főszereplője, a figyelmeztetés után elnézést kértem volna, és pironkodva (utólag) megkérdem, mik a lehetőségek (de nem kerülök ilyen helyzetbe, mert előre érdeklődöm).
Nem szülök otthon, de elfogadom, ha valaki úgy szeretne. Borotválkozom, csak előtte félrehúzom a hasamon megnyúlt bőrt:), amit nem az elhízás okozott, hanem a hajlam. Egy ágyban alszom az EGYIK gyerekemmel, a másik (kisebbik!!!) viszont a saját ágyában alszik, mert mindkettő külön igénnyel született (nagyobbik abban a pillanatban ébredt, mikor lefeküdtem, kisebbik vígan durmol egész éjjel, ha ébred, okkal), viszont sírni nem hagyom egyiket sem (ok nélkül).
Fiaim vannak, de azért, mert fiúnak születtek, még hagyom, hogy kimutassák az érzéseiket (később talán egy (több;)) nő ezért hálás lesz), de nem nevelem őket érzelgőssé (add a Picúúúúúúúúúúrt:D:D:D).
Nem taglalom tovább, csak azt szerettem volna jelezni Feléd, hogy a mamami közössége pont olyan színes és sokrétű, mint a legtöbb közösség, köztük is megoszlanak a vélemények a fenti történetről és sok másról is, egy a közös bennük, a gyereket szeretnék hitük szerint a lehető legjobban felnevelni, úgyhogy légy szíves, ne általánosíts, mert az fáj.
Köszönöm :)

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.01.12. 11:33:25

Az alapállás ez: ha anyuka nem szoptathat nyilvánosan, akkor otthon kell ülnie egész nap? Erre van egy kifejezés:Bullshit!
Hát kit néznek hülyének? Nekünk is van gyerekünk, megoldottuk, mi is első perctől jöttünk-mentünk, kértük a babaszoba kulcsát, volt minden:-) Még egyszer mondom, engem nem zavar a szoptatás, csak maga a hozzáállás, az,hogy toleranciát kényszerítenek ki másból! Ettől lerúgja az agyam az ékszíjat, mert ez az egyik legrondább dolog, ami létezik..Mások megértésén, toleranciáján lovagolva előre jutni, kihasználni, eltiporni, ráerőltetni, sorolhatnám aztán még mi következik ebből a hozzáállásból...

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.12. 11:39:05

@Nemlajos: mondjuk én anyám vagy a hugaim előtt szoptatnék, de a férjem előtt tuti nem, még apám előtt sem biztos. egyébként nem általánosítottam, én lettem kikiáltva majdnemhogy gyerekgyilkosnak :P:D

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.12. 11:39:44

@Aabroncs: no, ezt mondom én is, hogy meg lehet oldani, de nem akarásnak ugye nyögés a vége...

Nemlajos 2011.01.12. 12:29:03

etuska, hol vagy Te gyerekgyilkos?:o
Én ilyet nem olvastam sehol. Majdnemhogyot se...
A férjed előtt nem szoptatnál?:o
Hú, tényleg figyelni fogok:D
(drágám, kint maradt a nyálkendő, behoznád? Várj, addig leteszem a nehezen evő gyerekem, mondjuk épp most kezdett szopizni, de mindegy...)

Aabroncs, elbeszélés van egymás mellett: az alapállás, ha tényleg ez volna, valóban hülye csúsztatás. Azért, mert bizonyos helyeken zavaró lehet a szoptatás, nem feltételezheti senki, hogy emiatt MINDEN helyen zavaró a szoptatás.
A demagógokat, a logikai lépéseken átgázolókat egyik embertől sem szeretem szintúgy:)
Viszont azoktól a kommentektől tényleg kivagyok, hogy ki lehet számolni, mikor lesz éhes a gyerek, és úgy tervezzen, mert
1. nem lehet, mert van ám, hogy abbahagyta az evést, de később meggondolja magát, én is néha úgy ennék még valamit vacsi után.
2. a legtöbb ember NEM 3 óránként lesz éhes, mint ahogy szerintem egyikőnk sem úgy eszik (legalábbis aki akkor eszik, amikor éhes, tuti nem...)
3. ha még az előző két pont igaz is volna: gyereket megetetem, büfiztetés, felöltöztetés, én is felöltözöm, elkészülődöm, eltelt minimum fél óra. Elmegyünk a helyre, fél óra (autóval, közel. Bkv-val ugyanez 1 óra, messzebb több). Ugyanennyit kell visszaszámolnom, az egy óra. Magyarul egyetlen órát számolhatok bármilyen dolgomra???
De abban igazatok van, a nőnek magának kell kiokoskodnia, hol fog tudni szoptatni, diszkréten, a hely adottságainak megfelelően. Ha pedig rászólnak (nem mondjuk a Margitszigeten, mert ott konkrétan lexarom, kit zavar), akkor vegye tudomásul, hogy mellényúlt.
Ennyiről szól a történet.
Nem a mamamiról, nem az "ősanyákról".

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.01.13. 11:04:58

@Nemlajos: "A demagógokat, a logikai lépéseken átgázolókat egyik embertől sem szeretem szintúgy:)" Még szerencse..Csak akkor miért írsz utána logikátlan, demagóg dolgokat, három pontban? :-)? Még egyszer mondom! Akik itt és a legtöbb helyen elmondjuk, amit elmondunk, tehát,hogy megoldható másképp és hogy nem kell ehhez másokat kényelmetlen helyzetbe hozni egy étteremben, nos mi GYAKORLATBÓL mondjuk,hogy ez nem kárhoztatja az anyukát semmilyen otthonmaradásra..Ezt állítani, no az a színtiszta demagógia..Lehet vinni kaját, lehet szervezni az utat és meg lehet oldani a cicizést is, diszkréten, majd folytatni a dolgunkat..Persze, akinek a célja polgárpukkasztás, előre felveszi a szoptatós felsőt...(én már varratom a tökvakarós nadrágot! :-))
A Margitszigeten leszarod kit zavar? Szép..Gratula..Látod, ez a baj! Akiket én ismerek, sehol sem szarják le, mindenhol diszkrétek és törődnek a másikkal.Nem kierőszakolják, hogy ő törődjön... Tehát, ha Margitszigeten egy család épp mellette ül le, nem veszi elő a mellét, hogy a család élete onnantól arról szóljon:
- Nézd Apu, mit csinál a néni! Odamehetek, megnézhetem?
-Nézd Apu kint van a néni cicije és a kisbaba szopja!
Stb...Nem ezért mentek a Margitszigetre, sem máshová..Kivétel? Orvosi rendelő, kórház,még a rohadt hivatal is, hosszú várakozásra kényszerített helyzetek,esetleg még az utazás is, evidens, ott el kell viselni. Nincs más megoldás. Érzékeny helyzet pl a játszótér..Egyik oldalról az anyukák kisajátítják, mondván, ők vannak a gyerekkel és sokan tényleg gátlástalanul kirakva a csecseket, szoptatnak, ősanyaként..Másik oldalról elvárják az Apukáktól, ők is járjanak ki a játszóra a gyerekkel, ami jól is van. Sőt a játszó már családi program és ott van a többi gyerek is..és akkor újra előkerül a kérdés, mikor ott a pici baba és éhes...és ott van még 50 apuka, 30 nagy gyerek, akiknek nem mára tervezték a felvilágosítást ebben a témában...Láttam már ilyen kényelmetlen jelenetet, ahogy apuka a nagyobb fiait próbálja az ősanya mellől elhessegetni, aki az akció végére már bánta,hogy előkapta az emlőket, teljes harci szellemben! Nehogy már őt korlátozza valaki..:-) Szóval szerintem, ez neveltetés, józan ész kérdése, mikor, mit lehet...Aki pedig ilyen helyzetbe kerül, mint az étteremben, pl, annak sem esze, sem neveltetése nincs..

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.13. 15:31:21

"A szülők igyekeznek általában úgy megszervezni a dolgokat, hogy nyilvános helyen lehetőleg erre ne kerüljön sor. De amikor itt van az ideje a szoptatásnak, akkor a gyermeket meg kell etetni még akkor is, ha nyilvános helyen kell ennek történnie. Először meg kell próbálni segítséget kérni, hátha akad egy üres szoba, ahova a kismama a gyermekével elvonulhat. Ha erre nincs lehetőség, akkor egy széken a sarokba ülve, szemben a fallal szoptassa meg a babáját. Bizonyára meg lehet találni a módját úgy, hogy ne zavarja a járókelőket, a mamát és a babát se."

Forrás : Illemszabályok kismamáknak.

Ennyi a teendő, és nincs vitatéma. Amúgy az itt leírt "eljárásrend" nekem pl. magától értetődő, kb. mint hogy ha bemegyek valahová, én köszönök először. Azok kedvéért, akiknek mégsem, még le is írták.

Nemlajos 2011.01.13. 21:45:22

Tökéletesen egyetértek az utolsó két kommenttel!:)
Kivéve Aabroncs hozzászólásának Margitszigetre vonatkozó részét. Mert ott ugyan még senki nem háborodott fel a monokiniben napozó lányokon, vagy az egymáson fekvő, csókolózó páron. Így a szabad téren (ekkkkkkkorában) úgy szoptatok, ahogy akarok. Nem melleket lóbálva, nem kihívóan, ugyanúgy diszkréten, közelben lévőktől elfordulva. Aki felháborodik, arrébb megy.
Nem kivagyiságból, de tényleg.
Egyébként meg tökre egyetértünk, na:)

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.14. 11:42:29

@Nemlajos: szép is az egyetértés :) akkor tulajdonképpen az eredeti bejegyzéssel sem volt semmi baj? mert végülis ugyanerről szól: alkalmazkodás, viselkedni tudás stb.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.01.15. 14:12:16

@Nemlajos: Valóban. Egy kérdés merül csak fel, ha két család letelepedett mondjuk a fűbe, majd egyszer csak az egyik családban anyu elkezd szoptatni..Akkor azért illik tekintettel lenni a közelünkben lévőkre, mindegy egyébként mekkora is a Margitsziget:-) Ha nem, megint jönnek a gondok:-)

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.15. 16:10:09

@Aabroncs: szerintem mindig, minden helyzetben úgy illik viselkedni, hogy ne keltsünk feltűnést, és másokat a lehető legkisebb mértékben zavarjunk. és ez nemcsak a szoptatásra vonatkozik, hanem a Nemlajos által említett monokinis napozásra és a gyepen hempergő párocskákra is (mindegyiket közönségesnek tartom).

Bogyóca 2011.01.15. 18:42:29

Kedves Etus!

Nem értek veled egyet, még akkor sem ha én magam is igyekszem takargatni magam ha úgy adódott, hogy a babámat máshogy nem tudtam megnyugtatni, ( és nagyon sok helyen nincs szoptatós szoba, vagy sok esetben mire találsz valakit aki knyitja addig hosszú 10 percek telnek el).
Viszont a logikád szerint hogyha a gyerek nem tud még illendően kanállal enni ne menjen közösségbe, akkor ennyi erővel a hányós barátnőd sem menjem étterembe, mert ott bizony szagok vannak, és ezek sokszor zavarhatják a terhes gyomrot... Mellesleg az hogy a gyermekem egészséges legyen, hogy a legleslegjobb táplálékot hosszú ideig tudjam adni Neki, az fontosabb mint, hogy rendszeresen adjak Neki enni, és ha lehet ezt csak otthon csak családi körben, mert azért az esetek jelentős többségében az óramű szerinti szoptatás a szoptatás korai elhagyásához vezet. Ez nem scak lelki kapocs, hanem egy allergiát nem okozó, viszont betegségek ellen védő táplálék, márpedig ha már megszültem akkor a világ legjobb táplálékját adom Neki, és nem "szart"...
Ha ehhez lesz egy két rosszalló tekintet akkor majd azon a napon rosszul érzem magam...Szerintem nem kéne olyan anyákat sértegetned, akik már letettek az asztalra valamit, míg ha jól sejtem Te ebben a témában nem igen vagy jártatos... Lássuk meg mit csinálsz ha megszülöd a gyermeked, de addig ne "okoskodj kérlek". Mert ez nem jól neveltség, bármenynire is hírdeted magadról( hála apunak anyunak)( az tuti hoyg nem féltek másokról okosságokat mondani, még akkor sem ha soka életükben nem szoptattak...
Én sosem vezettem repülőt, és épp ezért nem kiritzálom a pilótát, mert ő már igen(-: pl... Kérlek hagyd abba " más " gondolkodású ANYÁK szidását, mert ez nem kurtúrált... Már 7 hónapja tagja vagyok ennek a közösségnek, és soha egyetlen egy szót sem olvastam ami másokat legyerekgyilkosozott volna, peddig elég sok ellengondolkodású anyával találokzunk nap mint nap. Sajnos több az ilyen mint ai Ősanya. Egyébként én brá borotválom a lábam, és ki is szoktam festeni magam, mégis bátran vállalom magam Ősanyának, mert én azt vallom, hogy anyának születtem, és épp ilyen fontosan feleségnek is...
A párom pedig szereti látni ahoyg szoptatok, mert épp olyan szép és fontos dolognak tartja mint én.
Kérlek gondolkozz mielőtt másokat bántasz, mert csupa jószándékú a gyerekét szerető és féltő anyukát sértesz meg minden kis szavaddal...

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.16. 14:35:00

@Bogyóca: de hosszú lett, majdnem egy önálló poszt :)

"Viszont a logikád szerint hogyha a gyerek nem tud még illendően kanállal enni ne menjen közösségbe" én ilyet nem írtam. akkor oviba sem mehetne, mivel az ovi is közösség, és nem minden három éves gyerek tud kulturáltan enni.

"az esetek jelentős többségében az óramű szerinti szoptatás a szoptatás korai elhagyásához vezet" elképzelhető. nem tudom, mit értesz korai alatt.

"Szerintem nem kéne olyan anyákat sértegetned, akik már letettek az asztalra valamit, míg ha jól sejtem Te ebben a témában nem igen vagy jártatos" először is nem sértegettem senkit. másodszor: el kéne gondolkodni, hogy a lelátóról van ami jobban látszik, mint a pályáról. és nem élből elutasítani. igen, én még nem szültem. de pl. a lovam már igen. akkor fordulhatok majd hozzá tanácsért :)?

"A párom pedig szereti látni ahoyg szoptatok, mert épp olyan szép és fontos dolognak tartja mint én." Ti dolgotok. én meg nem szeretnék a férjem előtt szoptatni. ezt írtam. azt nem, hogy baj, ha más igen...

összefoglalva: az általam leírt posztban egy nő VISELKEDÉSÉT kifogásoltam, nem a nevelési elveit, szoptatási szokásait stb. pusztán az adott helyzetben tanúsított viselkedését. elég baj, ha ezt nem tehetem meg a saját blogomon. ezen kívül: vannak dolgok, amelyek függetlenek attól, hogy valaki anya már, vagy nem. vannak bizonyos viselkedési szabályok, ezek ugyan korlátoznak minket, de cserébe megvédenek (megvédenének, ha mindenki betartaná), és fogódzót nyújtanak a mindennapokban. sorvezető, aminek a lényege az, amit már írtam: "mindig, minden helyzetben úgy illik viselkedni, hogy ne keltsünk feltűnést, és másokat a lehető legkisebb mértékben zavarjunk".

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.01.16. 17:55:09

@Bogyóca: Ez jólneveltség kérdése. Persze, aki nem az, nem fogja tudni, hogy az lenne..Az is jólneveltség kérdése, hogy ha el tudjam fogadni, egy viselkedés nem minden körülmények közt megengedhető és nem, a gyermekszülés nem jár felmentéssel a jólneveltség alól és nem hatalmaz fel, nem emel más emberek fölé. Nekünk van gyerekünk, mégis megvetjük az ilyen viselkedést...Pedig nem zavar a szoptatás, csak az ilyen viselkedés, az ilyen másokra ráerőszakolás...Ez egy feladat, a szülő feladata, hogy a gyermek etetését adott normák közt oldja meg, ahogy az egyébként meg is oldható...

Bogyóca 2011.01.16. 18:02:46

Véleményem szerint a szoptatás kicsit töb és fontosabb annál, hogy így könynedén beszélj róla. A környezetemben számtalan anyuka ne mtud szoptatni már 2-3 hónap után vagy már a legelején sem, és a mű ételhez nyúl, ami nem a legmegfelelőbb táplálék, ezt teszi mindazért, mert a" kultúrkörünkben" a szocializmus alatt eggy állprüdéritás képződött, hogy a szoptqatásról beszélni, csinálni az olyan... ufff.. tudom miről beszélek, mert elég sokat szenvedtem amikor már előtt szoptattam, előszőr( pl apósom, hisz ő egy vadidegen, de 40 fogkban a gyereket takargatni még egy takaróval elviselhetetlen volt ( Neki), és más megoldás nem volt, és ezeek a helyzetek megváltoztatták a gondolkodásomat. Mert bár alapvetően jólnevelt vagyok, igen és nagyon fontosnak tartom, hogy másokat ne zavarjuk a világban, de a szoptatásnak nem lenne szabad ennyire "fújjj" dodlognak lennie, és igen kedves Etus megteheted, hogy a saját blogodon a szoptatásról beszélj, de azt ne feledd el, hogy hány ártatlan olvasóban keltes felesleges gátakat, amik lehetnek kihatással a gyermeke későbbi életére, és ami a legfontosabb az egészségére. Nyugateurópában ( azon kívül kedve abroncs, hoyg ott tényleg vannak babaszobák, mert Budapesten én egyetlen egyel találkoztam az Ikea áruházban) a szoptatás nem lenézendő dolog... már nem mert rájöttek, hoyg a felesleges gát cask a tápszergyártóknak, és későbbiekben a gyógyszergyártóknak kedvez. No ezért tartottam fontosnak, hogy hosszú kommentben reagáljak Neked, és Abroncsnak...

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.16. 20:19:06

@Bogyóca: "nem, a gyermekszülés nem jár felmentéssel a jólneveltség alól és nem hatalmaz fel, nem emel más emberek fölé"

ennél szabatosabban én sem tudom megfogalmazni. lehet ezt ragozni, de a lényeg ez.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.16. 20:23:06

@Bogyóca: ja, és ehhez a szocializmusnak semmi köze. a háború előtt sem illett nyilvánosan szoptatni, de az akkor eszébe sem jutott volna senkinek. kizártnak tartom, hogy pl. a dédim szoptatott volna a korzón vagy egy cukrászdában. pedig felnevelt 4 gyereket...

Makva Ikva 2011.01.17. 15:45:06

Etuska felfogásával nem tudok mindenben azonosulni, de speciel én is visszásnak tartom, ha valaki olyan helyen, ahová általában csendes nyugodt kikapcsolódásra járnak az emberek - ilyen pl egy kávéház, egy cukrászda, egy gyertyafényes étterem stb (nem beszélve a szinházról, operáról szabadtéri hangversenyekről - one zsenír nekiáll szoptatni, csak mert ez egy természetes dolog.

Egyrészt a szabad női kebel látványa nem mindenkinél természetes, sokan zavarba jönnek tőle, kínosan érzik magukat - másrészt pedig igen, a büfizés mint olyan és az ezzel járó bukás sok embernek elveszi az étvágyát.

Vannak nagy gyerekeim, tudom mi a terhesség, szülés, szoptatás, éjszakai felsírás, kialvatlanság, tudom milyen az amikor a hormonok kitöltik az ember agyát. De ettől függetlenül kezdem unni, hogy a legtöbb anya úgy gondolja a pár hónapos anyaságával, hogy ő az egyetlen szent női lény, aki gyereket hozott a világra, és az, hogy ő szoptat az annyira szent és misztikus dolog, hogy csak dícséret illethető őt és nem bírálat.

Az Etuska által említett nő akkor cselekedett volna helyesen, ha szól a főpincérnek, hogy halaszthatatlan dolga lenne a babával, és segítségét kérte volna.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.17. 16:21:55

@Makva Ikva: ezt próbáltam én is magyarázni. de Tőled hitelesebb :)

Makva Ikva 2011.01.17. 16:49:39

A szoptatásról meg az a véleményem, hogy pont mivel az egy természetes dolog, nem szent. Az anyatej a baba tápláléka, és nem életelixír. És ha valaki olyan szerencsés, hogy sok teje van, akkor ne vigaszként szoptasson, meg altatásként szoptasson, hanem akkor, ha a baba éhes vagy szomjas, és mindjárt nem lesz az, hogy pl. vannak olyanok akiknek még az egy éves gyereke is felkel éjszaka nem tudom hányszor szopni.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.17. 16:52:38

@Makva Ikva: erről én is ezt gondoltam, csak nem mertem leírni, nehogy megkapjam, hogy "nincs gyereked, ne okoskodjál". mintha ahhoz villanyszerelőnek kéne lenni, hogy tudjam, a kettőhúsz az nem egészséges :)

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.01.17. 19:23:19

@Bogyóca: "apósom, hisz ő egy vadidegen, de 40 foKban a gyereket takargatni még egy takaróval elviselhetetlen volt ( Neki), és más megoldás nem volt,"

Nos, érdekes, hogy neked nem volt más megoldás.Mi biztosan találtunk volna. Mondd el, mi az a helyzet, ahol nincsen megoldás??? Érdekes,hogy a szoptass szabadon élharcosai nem találják meg a babaszobát sehol. Mi minden nagyobb áruházban találtunk! Merem állítani,hogy az összes hiperben is van,mi mindig megoldottuk, tettük mindezt kicsi, koraszülött babával, és a nejem rövid idő után már csak cumis üvegezni tudott. Ami nem könnyítés, hanem nehezítés, ugyanis a kaja megromlik,forró vagy hideg, több üveggel volt nálunk, rengeted cuccot kell cipelni,mindenhová, sorolhatnám, de nem volt gond ezzel sem. Nem ültünk le bárhol etetni, sosem okozott nekünk gondot, sőt magáról a problémáról is csak itt a neten olvasunk, a legtöbb anya normálisan megoldja a felmerülő problémákat. Ez a dolga és nem az,hogy ősanyát játsszon. Utoljára elmondom, a szoptatás nem fúj dolog. Azonban a szoptatáshoz így hozzáállni, a környezetet rákényszeríteni, hogy végig kelljen néznie, hallgatni, az fúj dolog, mert merem állítani, szinte minden helyzet megoldható, a szoptatással kapcsolatban, ha valaki meg akarja oldani. Azonban aki nem akarja megoldani, mert az gondolja, neki előjogai vannak, amiért gyermeket szült, azok kerülnek ilyen helyzetbe...

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.01.17. 19:25:23

"már nem mert rájöttek, hoyg a felesleges gát cask a tápszergyártóknak, és későbbiekben a gyógyszergyártóknak kedvez. No ezért tartottam fontosnak, hogy hosszú kommentben reagáljak Neked, és Abroncsnak... "
Ezeken az összeesküvés elméleteken, mint magyarázat a neveletlenségre pedig nevetnem kell..Az pedig, az a gát amire tetszik gondolni, az a jólneveltség és szükség van rá!!

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.17. 19:35:14

@Aabroncs: ja. ha mindenkiben meglenne az a bizonyos gát, talán egy kellemesebb világban élnénk.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.17. 19:36:58

@Aabroncs: idézett megjegyzést én sem értettem, ezért nem is tértem ki rá. elég extrém helyzet lehet, ahol még egy félreeső sarkot sem lehet találni és 40 fok van. liftbe beszorulás, vagy ilyesmire tudok gondolni.

Bogyóca 2011.01.17. 21:09:48

oh...szóval Aabroncs papa feleségének korân mâr csak cumisüvegből ment. Ez példaértékű, hadd kérjem el tőle a szoptatós szobâk elérhetőségét....remek...egy "papaharcos" és egy dinky osztja az észt kart karbaöltve... 40 fok...tavaly nyâr.... Egy szobâs lakâs... Magam részéről befejeztem. A szoptatâs nem etetés csak és kizârólag, egy egyéves alaptermészete h nem alussza ât az éjszakât, tehât ha szeparâciós szorong vagy fogzik nyugodtan felébredhet. A szoptatâs és szocializmus viszonyâról meg tessék utânaolvasni, ahogy az alâbbi dolgokról. Befejeztem, aki nem szeretné szoptatni a gyerekét kérje Etus tanâcsât, én inkâbb befejeztem, elfogadom h nem akarjâtok mâs véleményét elfogadni. Megértő vagyok Veletek szemben.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.18. 14:28:56

@Bogyóca: ha lakás, akkor minimum konyhája azért van. Aabroncs felesége nyilván megoldotta volna, ahogy én is, és ahogy a nők többsége is. az hogy egy egyéves felébred, egy dolog. de attól nem kell mindjárt kajáltatni. annyit még én is tudok, hogy egy gyerek ezer más okból felébredhet, mint hogy éhes (főleg már egy évesen). fájhat pl. a hasa, a foga, érezheti az időjárási frontot, bármi. mi sem alszunk minden éjjel ugyanolyan mélyen, mégsem megyünk ki minden ébredéskor a konyhába maradék pöriért (illetve van, aki igen, de az nem igazán egészséges, és egyenes út az elhízás felé). az hogy a szocializmus hogyan viszonyult a szoptatáshoz érdektelen a téma szempontjából, mivel a nyilvános szoptatás azelőtt sem volt divat, mint írtam. sok bűne van a szocializmusnak, pl. hogy meglopták a családomat. de ehhez semmi közük.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.01.19. 19:30:28

@Bogyóca: Te aztán minden vagy csak megértő nem. Arrogáns, ki ha én nem, az igen, de megértő? Hány pelenkázó pontos helyét szeretnéd Budapesten? Mi ugyanis mindenhol megkerestük!Pelenkázni, etetni, sírni, stb...
Egy szobás lakás,mint probléma, ennyire tellett? Ott semmi más nem volt, csak egy szoba? Após nem tudott kilépni a gangra, míg Te etetsz? Kit nézel hülyének, már ne is haragudj? Az alvásról meg nekem ne beszélj, mert az én Fiamat még három évesen is ringatni kellett..Nálam jobban pedig nem tudod mit jelent egy gyermek, fogalmad sincs, mi mit éltünk meg, csak annyit mondok, a Fiam 1400 gramm volt, most 4.5 éves és 25 kg felett van a párom pedig háromszor szült és egy élő gyermekünk van....Szóval nekem ne papolj.Mégis, még a koraszülött, pici, 2,5 kg-os gyermekkel sem voltunk bunkók!
Te folyamatosan politizálsz gyermeknevelés helyett,hogy állandóan a szocializmust emlegeted? Hogy jön ide? Én éltem, sőt dolgoztam is benne, hát Te? A fejed tetejére is állhatsz, de nem attól leszel jó szülő, ha másokon átgázolva, másokat zavarba ejtve a melleidet az orruk alá tuszkolva, kitalált önös érdekeidet rájuk erőltetve,eteted a gyereked. Ezzel a hozzáállással pedig megértésről ne is beszélj. A megértő ember, az empata ilyet nem tesz. Az megoldja, mások zavarása nélkül. Tudod mi a vicc? Aki ilyen, annak szívesen segítenek. Neki van hely az étteremben. Ha látom a szándékot, én magam állok fel és megoldom neki, de az ilyen ki ha én nem, nekem jogom van hozzáállással nem tudok és nem is akarok mit kezdeni..

Én is befejeztem az ősanyákkal.

Makva Ikva 2011.01.19. 20:48:24

Hát én nem tudom, én annak idején sajnos nem tudtam túl sokáig szoptatni, mert megoperálták a mellemet, a gyerekeim jószerivel tápszeresek voltak - semmi bajuk nem volt az égvilágon tőle, egyáltalán nem voltak betegesebbek és nem voltak allergiásak, pedig akkriban már három hetes korban kellett adni almalevet meg két hónaposan almapürét...

Aztán jött egy ujabb fordulat, hogy minden mérgező és káros csak az anyatej nem. A szomszédban egy éve szült egy asszonyka. Ez a második gyereke. Afféle nagyon melegszívű, de nem alternatív nevelést proponáló vidéki anyuka, mind a két gyerekét 3 óránként szoptatta, és külön ágyban altatta. Két halálosan nyugodt, derűs kisfia van, és soha nem panaszkodik arra, hogy éjszaka 13-szor kellett megszopiztatni (brr) a babát, mert nyűgös volt. És nagyon nagyon szereti a gyerekeit, és azok is őt.

Jómagam pl. a kisbabáimmal együtt aludtam, és amint sírtak felkaptam őket, nem mondtam olyan hülyeséget, hogy attól erősödik a tüdeje, de eszembe nem jutott volna éjszakánként akárhányszor etetni. (Az első pár hétben persze igen, de 3 hónapos korukra már átaludták az éjszakát).

levibéjb 2011.01.19. 20:50:57

@etuska:

"az hogy egy egyéves felébred, egy dolog. de attól nem kell mindjárt kajáltatni..."

Itt látszik, mennyire nincs fogalmad sem az egészről. A szoptatás - főleg már egy éves korban - nem feltétlenül etetés, hanem nyugtatás. Ugyanezért tömöd majd te kisetus szájába a cumit és ugyanezért ringatta abroncs is a gyerekét. Eleve teljesen más techinkával szív a gyerek evés közben, mint mikor csak cumizik a mellen és megnyugszik. Persze nyilván nem normális dolog mellre téve nyugtatni a gyereket, sokkal "természetesebb" egy műanyag-szilikon kombót az arcába tolni.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.19. 21:46:35

@levibéjb: idegnyugtatási célból enni nem hiszem, hogy egészséges. meg ha azért sír, mert a hasa fáj, akkor a kajálástól csak rosszabb lesz. lehet, hogy semmit nem tudok az egészről, de ennyit még én is tudok. józanész kérdése. megnyugtatni ezer másféle módon is lehet egy gyereket.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.19. 21:49:26

@Makva Ikva: mert józanul gondolkodtál. egyáltalán: gondolkodtál.

levibéjb 2011.01.19. 21:55:06

Télleg nem érted. NEM eszik. NEM jut étel (anyatej) a szájába. Cumizik. Tudod, mint a cumival.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.19. 21:57:40

@levibéjb: hát akkor arra meg tényleg ott a cumi. nem feltétlenül kell a mellemet használnia cuminak.

levibéjb 2011.01.19. 22:09:56

Na igen, mert szerinted ez a természetes, normális. Viszont van, aki szerint meg nem, ugyanis a mellnek ez is szerepe (lenne) nem csak az etetés. A cumi a szülő kényelme. A gyerek igazából a melledet (a.k.a. az ANYJÁT) szeretné érezni, maga mellett tudni. A testmeleged, a szívverésed és a közelséged már megnyugtatja. Ha ezek mellett még kicsit cumizik a cicivel, az nem bűn, az normális.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.19. 22:25:19

@levibéjb: értem. tehát ahányszor a gyereknek bármi baja van, szoptatni kell, illetve majdnem szoptatni, de mégse. nem, nem értem.

egyébként nagyon elmentünk általánosságban szoptatásos irányba, pedig az eredeti bejegyzés nem erről szólt.

levibéjb 2011.01.19. 22:29:50

Majd időben megérted. És nem, nem mindig. Tudni fogod, mikor.

Ne haragudj, én már azt hiszem csak a kommentek végére reagáltam. Hogy on is legyek: sokszor szoptattam nyilvánosan, mindig figyelembe véve, hogy ne zavarjak vele senkit, általában háttal mindenkinek. A poszt története engem nem háborított fel, de megértem azt, akit zavar az ilyesmi.

Nemlajos 2011.01.20. 21:56:33

szomorúan látom, hogy hiába voltam empatikus és tárgyalóképes, az "ősanyákat" mégsem pl. velem, hanem az érzelmeit kevésbé kontrollálni tudó Bogyócával azonosítják.
Aabroncs, mi ez, ha nem sztereotípia?

Egyébként Etuska, igen, a posztoddal alapvetően nincs semmi gond, nem is azért jöttem, hanem a fogadalmaid miatt, csak aztán olvasgattam :)
Szóval bunkónak lenni senkinek sem kell. Elfogadni a helyi szabályokat viszont igen.
Ez már csak egy ilyen világ :)

Bogi és Burkó 2011.01.20. 22:40:21

Nemlajos, te nem vagy ősanya. Mint ahogy Etus sem "antiősanya". Éppen azért, mert amit és ahogy írtok-gondolkodtok. Kultúrált és jól szocializált felnőtt ember módjára szélsőségektől mentesen kiálltok amelett az értékrendszer melett amiben hisztek.
És ez így van jól.

A két értékrend különbözik, mégsem nyílik ki senkinek a zsebében ettől a bicska.

Lehet ezt így is kedves Bogyóca és Levibéjb. Ha a szülő egoista és arrogáns Nagy Magyar Élanya milyen lesz a gyereke?

Farkasokkal táncoló 2011.01.21. 01:15:35

@levibéjb:
MOst akkor lehet hülye vagyok, de ha nem ugyanazzal a technikával szopik az evésnél meg a maganyugtatgatásnál, akkor nem egyszerűbb az, ha amikor nem éhes, hanem csak álmos a cuclit adjuk a szájába? Azt a cuclit (cumit) később el lehet dobni, viszont ha arra szokik rá, hogy MINDENÉRT csak az anyja mellét keresse, akkor így termelődik ki a mártíranya réteg, aki képtelen leválasztani a csecsről a gyereket? Aztán később telesírja a netet azzal, hogy képtelen aludni éjjel?

Nekem egyébként a kilenc is páros ha kétszer vesszük, szóval mindegy ki mit csinál a sajátjával, de amikor az ilyen kardinális kérdésekből, hoyg meddig szoptassunk meg hasonlók mindenféle ideológia születik, akkor feláll minden szőröm.

Miért nem lehet azt mondani, hogy én szeretek szoptatni, és engem az nyugtat meg, (ENGEM, teccik érteni? nem a gyereket), ha akármi van a mellemre rakhatom (v.ö. azzal az élménybeszámolóval amit nemrég olvastam, miszerint a már futkározó kétéves elesett a múzeumban, sírni kezdett, mire az anyja azonnal a mellét kínálta a látogatók előtt - igaz ez nem itt esett meg, hanem a minden szabadság hazásjában az USÁ-ban).

Szóval az a kérdés, hogy merre induljunk el ideológiailag, mert ha elindulunk valamerre, akkor nagyon extrém esetek fognak sorozatosan előfordulni, és ki tudja, hogy VALÓBAN jó e ez??

(Csak jelzem, hoyg éppen a napokban jelent meg egy cikk a BMJ-ben, hogy a brit "tudósok" már azon az állásponton vannak, hogy lehet nagy hüyleséget javasoltak akkro, amikor azt ajánlották MINDEN anyukának, hogy 6 hónapig csak szoptassanak... utána lehet nézni a Gyermekévek.hu -n)

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.21. 08:56:08

@Farkasokkal táncoló: én is olvastam azt a cikket. érdekes volt.

egyébként az írtad, amit én is sejtettem erről, csak nem tudtam biztosan: azért a cumiról nagyságrendekkel könnyebb leszoktatni. meg van egy másik gondolatom is ezzel kapcsolatban: biztos, hogy jó az, ha az rögzül a gyerekben, hogy ha bajunk van, majszolgatunk valamit? ez olyan, mint a nasizás, aminek káros hatásait nem kell részleteznem.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.21. 08:57:42

@Bogi és Burkó: hogy milyen? erről az óvónénik tudnak mesélni (egy kedves barátnőm is az). vért izzadnak velük.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.21. 09:00:14

@Nemlajos: sajnos mindig a hangosabb csoport látszik többnek. de attól igaza azért nincsen :).

olvasgass nyugodtan, van itt pár hasznos cikk is (egész más témákkal is foglalkozom. sőt, azokkal inkább. a suszter, meg a kaptafa ugye :P. bár tanultam csecsemőgondozást is, de ezzel nem szoktam villogni, mert egy pár hónapos tanfolyamot azért nem neveznék komoly tudásnak).

levibéjb 2011.01.21. 13:34:03

Nagyon sajnálom, ha engem bárki az itteni hozzászólásaim alapján egoistának és arrogánsnak gondol. Erre inkább no comment.

FT.:

Én úgy gondolom, jobb dolog mellel nyugtatni, mint egy cumival (ami persze mell helyett lett kitalálva). semmivel sem nehezebb leszoktatni róla - sőt -, mint a cumiról és sokkal több három-négy-öt! évest látok cumizni, mint cicizni.

Nem próbáltam senkit sem meggyőzni, sem téríteni, hogy próbálja ki cumi helyett, csupán leírtam a véleményem. Innentől kezdve arrogáns vagyok, egoista, hangos és még hülye is. Hát köszi.

levibéjb 2011.01.21. 13:36:47

Ja és köszönöm, prímán alszom éjjel, este fél nyolctól alszik a gyerekem reggel nyolcig, 9 hónapos korától.

Nemlajos 2011.01.21. 14:04:09

F.T: csakhogy ugyanannak a közösségnek a tagjai vagyunk mindketten (gondolom), és szeretném, ha az említett fórumot, illetve annak tagjait ugyanúgy árnyalnák az emberek, mint más közösségeket. Én is mamami vagyok, büszkén vállalom, és rosszul esik, ha általánosítanak!

Egyébként cumi témában: miért nem dugnak a pasik guminőkkel? Annak nem kell ajándékot venni, meg leadni a fizetést...:)
Igenis, a cumi egy műanyagdarab, a mell pótlására, nehogy már az legyen a természetes:S
És két éves gyereket szoptatni egyáltalán nem ördögtől való dolog. Tévedés ne essék: én nem lengetném meg a múzeumban kebelim halmát, hogy a gyerek szájába dugjam, a viselkedést itt is kifogásolom, de a felütést, hogy a gyerek két évesen még szopik, nem.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.21. 15:44:36

@Nemlajos: nekem ahhoz semmi közöm, ki meddig szoptat, én nem tartom szükségesnek olyan sokáig, de ebbe aztán tényleg nem akarok belemenni.

viszont ez a guminő-hasonlat butaság. nem ugyanarról van azért szó. és a cumi remek találmány (szerintem).

Nemlajos 2011.01.21. 16:46:55

Látod, megint ezt írod: "butaság", ahelyett, hogy azt írnád, szerinted nem helyénvaló :)
Mind a kettő szükségletek kielégítéséről szól, csak a cumi nyilvános használata elfogadott, talán azért, mert a másik esetben egyik változatot sem űzik nagy nyilvánosság előtt;)
A cumi remek találmány, ez tény. Nagyban megkönnyíti az anya dolgát. De attól még valaminek a "pótlására" szolgál, az pedig az anya melle.
De ha nem lehet meggyőzni, az se gond, attól még ez tény:)

Bogi és Burkó 2011.01.21. 22:03:22

Semmilyen más módon nem lehet megnyutatni egy gyereket, csak ha cicit kap a szájába?
Az ölelés, ringatás, ének, beszéd, összebújás ereje?

Tudom többszázéve a zasszonyok és hogy afrikában mégmindigígy...
De korábban védőoltás sem volt, meg telefon, meg mentőautó.
akkor az is ördögtől való?
Minden változhat.
A kőtáblába vésett dolgok is.

Bogi és Burkó 2011.01.21. 22:06:02

Még egy kérdés.
A lányom 4 éves és bizony, ha nagyon fáradt vagy beteg szopja az ujját.
Cicit kéne adnom neki?

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.22. 05:38:48

@Bogi és Burkó: ja, régen. erről annyit, hogy a nagymamámat meg még szoptatós dajka szoptatta. akkor majd én is ezt a módszert követem...van még ilyen egyáltalán? mondjuk ha van is, kétlem, hogy megfizethető a mai világban, mikor eg ytakarítónői órabér 1.000 Ft...

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.01.22. 15:34:02

No, azért legyünk őszinték a sokáig tartó szoptatás, ha nem is ördögtől való, de én ismerek párfiatal felnőttet is, akit jóval tovább szoptattak, mint az átlag. Nézzétek el nekem, egyik sem 100%-os felnőtt. Az életük már azzal kezdődik, hogy anyu bolondériája miatt kilógnak a sorból. Aztán később, bölcsiben, oviban, (olvastam olyat, hogy a suliban) is van ennek tétje, ott is kilógnak a sorból, ezt már meg is érzik. Csúfolódás, másság, értetlenség a másik gyerek miért nem olyan mint ők? Az anyjukhoz még nagy gyerekként is túlságosan ragaszkodnak és igen is sokkal nehezebb leszoktatni őket. Ez tény..Olvassatok utána.

Aztán anyu cickóiról ne is beszéljünk! Már bocsi, de férfi szemmel láttatok már olyan női mellbimbót, amit még a két három éves gyerek is szop? Ne adj isten, több gyerek is? (mint a 200-as szeg..:-(((( ) Aztán aput kérdeztétek-e,hogy neki tetszik? Jó poén, hogy a gyerek este film nézés közben a neje mellén lóg? Biztos ilyen lovat akart??
Aztán beszélgessünk a kiálló fogú, selypegő, beszédhibás, gyerekről, akinek a rengeteg cicizés miatt olyan a feje, mint Freddy Mercury-nak? Akik aztán e "szent dolog" miatt tizenévesen évekig fogszabályzóval élnek és személyiség problémákkal küzdenek?? Ezek mellett is akkora jót tesz anyu, mikor büszkén hirdeti,hogy ő még a három-négy éves gyerekeit is szoptatja??

Ez megint egy véglet. Egy dolgot kéne már megérteni. Mindegy miről van szó, a véglet rossz! Mindenben!! Az arany középút, mindig jó. A szokások azért alakulnak ki, mert jók, legtöbbször! Nem sikk a jól beválttól eltérni! Divat, de baromság...

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.22. 17:03:41

@Aabroncs: az mondjuk engem nem nagyon érdekel, hogy ki mennyi ideig szoptatja a gyerekét. ez számomra nem több és nem kevesebb, mint a táplálás egyik módja. tehát senkit nem nézek le, de senkire nem is nézek fel ilyen alapon. nekem csak a dolog nyilvános voltával van bajom.

SZIGORÚAN MAGÁNVÉLEMÉNY KÖVETKEZIK, AKIT NEM ÉRDEKEL, NE OLVASSA TOVÁBB!

magam részéről úgy tartom, hogy szeretnék majd addig szoptatni, amíg élettanilag feltétlenül szükséges. ha sikerül, örülök. ha nem, így jártam. sokáig nem szeretnék, mert félek attól, hogy minél nagyobb, annál nehezebb az elválasztás. és őszintén bevallom, (főleg a leírásod után, de eddig is :P) a tejadó egységeket is igencsak féltem :)

Bogi és Burkó 2011.01.22. 17:36:22

A tejadó egységekre nem nagyon lesz befolyásod. Ha olyan alkat vagy, sajnos nagyon megváltoznak önmagában a terhességtől és pár hónapos szoptatástól is - hiába kened magadra a dm a rossman, nyolc gyógyszertár és öt vajákosasszony teljes árukészletét - ha pedig szerencsés kötöszövetekkel áldott meg a sors komolyabb átalakulás nélkül élsz túl akár egy éves szoptatást is.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.22. 18:05:33

@Bogi és Burkó: ne keseríts el, mert sosem lesz gyerekem :( ha gének kérdése, akkor mondjuk van okom az optimizmusra, mert családom általam ismert nőtagjainak nem ereszkedett meg.

Bogi és Burkó 2011.01.22. 21:58:02

Ugyan! :) Emiatt még lesz gyereked. Emiatt csak különlegesen hülye hisztis picsák nem válallnak gyereket.
Nem fél méterrel fog lentebb lógni, csak más lesz.
A férjedet meximálisan kárpótolni fogja a szoptatás alatti méretnövekedés, ami mágikus hastással van a pasikra :)

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.01.23. 16:57:37

@etuska:

Az én magán vélemyényem következik:

Azért ezt ne vedd készpénznek..Nem csak gének kérdése. Erről inkább egy olyan férfi véleményét kérdezd, aki megfordult pár hölgy körül, akinek van gyermeke és szoptatott. Nem ellentmondani akarok, de nyugodt lehetsz, minél tovább szoptat egy csaj, annál jobban "tönkremennek" a bimbói. Nem a mellről beszélek..Az lehet genetikai kérdés, de a bimbó igénybe vétel nem...

Már az ősember is elválasztotta és az állatok is elválasztják egy bizonyos idő után a gyermeküket, mert az a természetes. A fogzás nem a véletlen műve..Onnantól a szoptatásnak lassan vége kell szakadjon...Megváltozik a gyerek táplálék igénye, a közelség pedig öleléssel pótolható.
Szoptatni a gyereket szuper jó dolog. Túlszoptatni butaság és több a kára mint a haszna, mint általában minden végletnek. Másfél és, sztem a plafon...Felette, mikor már a környezete is megrökönyödik rajta,ha még cicizik a gyerek, ott kell abbahagyni..

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.24. 09:25:18

@Aabroncs: valószínűleg igazad van abban, hogy az ember akkor teszi jól, ha a végletektől (mindkettőtől) távol tartja magát. tegnap beszéltem erről a mell-dologról egy hozzáértővel (plasztikai sebész), de ez hosszú ide...írok róla egy külön posztot.
süti beállítások módosítása