Május 15-én lejár az egységes területalapú támogatás igénylésének határideje, szóval minden kedves olvasóm, aki termőföldet jogszerűen használ, viharosgyorsan keresse fel a területileg illetékes személyt (falugazdász, vagy agrárkamara szaktanácsadója). A határidő után minden nap -1%-ot jelent, szóval érdemes kapkodni a csülköket. a 2009-es MVH-s értesítőt kell vinni, abban van egy 8 karakteres jelszó, az fog kelleni. A rendszer elég megbízhatatlanul szokott már a vége felé működni, szóval inkább előb kell menni. A támogatás összege euro-árfolyamtól függően kb. 50 eFt/ha, ősszel fogják kiutalni. Tavaly két részletben volt, úgy tudom, idén is úgy lesz.

 

Aki oktatáson volt, vagy pályázott, annak lehetséges, hogy megváltoztatták a jelszavát, ez esetben a megyei MVH-tól kell újat kérni.

 

Sikeres ügyintézést mindenkinek, és sok türelmet a velünk fáradhatatlanul kínlódó szaktanácsadóknak és falugazdászoknak!

Szerző: etuska  2011.05.05. 09:23 1 komment

Címkék: politika munka gazdaság magyarország eu pályázat mezőgazdaság támogatás

Több millió emberrel együtt néztem ma a tévét. A közvetítést Rómából, a Szent Péter térről. A hivatalos adatok szerint millió körül voltak ott személyesen a téren. Egy ember most már hivatalosan is felettünk áll. Mindannyiunk felett. Tudtuk ezt mindig is. Tudta mindenki, aki látta. A kormányfők, egyházi vezetők, egyszerű emberek, mindenki. Az is érezte a belőle áradó erőt és szeretetet, aki csak a tévében látta, vagy akár csak a hangját hallotta.

 

Sokan méltatták az elmúlt napokban Karol Wojtylát, II. János Pál pápát. Méltatták mint államférfit, mint Isten szolgáját, mint embert. Nem tudok újat mondani Róla, és nem is vagyok méltó rá. Ő maga volt mindaz, amit a kereszténység jelent. Szent Péter valódi utóda.

 

Egy belgyógyász szakorvos azt mondta tegnap, hogy annyiféle betegség gyötörte már a '80-as évektől, ami külön-külön is néhány év, vagy néhány hónap alatt elvitt volna bármelyikünket. És ő ezekkel a testi bajokkal még majd' 30 évig élt és dolgozott. Kitartóan, fáradhatatlanul, mindig újból és újból új erőt merítve a hitéből. Mert a lelke erős volt, nem is tudom felfogni azt az erőt. Ő ment, az örök zarándok, és amerre járt, jobbá tette a világot. És jobbá teszi most is. Bár teste feladta a küzdelmet, és megpihent, de a lelke nem fárad el soha. Hiszem, hogy soha nem szűnik meg imádkozni az emberiségért, a békéért, amiért ő maga is oly sokat tett.

 

Egyszer láttam őt. Tizennégy éves voltam akkor mikor másodjára hazánkba látogatott. Nem találkoztam sem azelőtt, sem azóta senkivel, aki ennyire megérintett volna. Aki ilyen hatással lett volna rám. Most is úgy látom magam előtt, ahogy akkor: áll a fehér ruhás püspök, integet, és mosolyog. Időtlen, kortalan mosollyal, és mi mindannyian a szívünkben érezzük az ő szívének szeretetét.

 

Servus Servorum Dei, Boldog János Pál, könyörögj értünk!

 

Szerző: etuska  2011.05.01. 22:30 Szólj hozzá!

Címkék: tv ünnep hír vallás pápa kereszténység boldog

Én komolyan nem szeretném bántani Révész Máriuszt. Nem lehet ő rossz ember amúgy, olyan kis jóindulatú képe van. De amit idén tavasszal kitalált (vagy amihez az arcát adta, lehet, hogy nem egyedül ilyen lökött), az elmeorvosért kiált. A gyerekek után járó szavazati jogról van szó. Főleg annak indoklásáról, miszerint a 18 év alattiak az egyetlen olyan társadalmi csoport, aminek nincs még szavazati joga. Persze. Meg szerződést sem írhatnak alá, munkát sem vállalhatnak szülői engedély nélkül stb. Nem cselekvőképesek jogilag. Jól van ez így. Meg a másik fő érv: a demográfiai mutatók. Igen, nyilván, életszerű: igaz, hogy még anyáméknál/albérletben lakunk, minimálbért keresünk, de azért vállalunk 3-4 gyereket, mert akkor lesz plusz szavazati jogunk. Erre ott a családi adókedvezmény, szerintem annak több értelme van.

 

És akkor felvet valaki egy ekkora marhaságot, és erről komoly emberek beszélnek. Vitaműsor. Vezércikk. Parlamenti vitanap. Társadalmi konzultáció. Atyaég.

 

Mindenestre közbeszéd tárgya lett a választójog kérdése. Én nem tágítanám. Szűkíteném. az általános választójog baromság, sehol nem működik úgy, ahogy kéne. Azt eredményezi, hogy akinek több pénze van a kampányra az nyer. Nem gondolom, hogy ez jó így. Van erre egy saját ötletem: én annak adnék választójogot, aki fizet a közösbe, illetve fizetett már valaha életében. Mindegy, hogy vállalkozóként, alkalmazottként, vagy egyéni járulékfizetőként tette ezt. Csak mondjuk legalább összesen agy évig járulékfizető volt. Illetve biztosítási jogviszonyban állt, tehát mondjuk a rokkantsági nyugdíj is ide számít, hiszen az is biztosítotti jogviszony.

 

De az, aki eddigi élete során csak kért ettől az országtól, de sosem adott, ne szavazhasson. Aki soha sem kérdezte meg, mit tehet ő a hazáért, mindig csak azt, hogy a haza mit tehet érte, az ne akarja eldönteni, ki vezesse ezt az országot. A koldus sem válogatja meg, hogy kitől kap alamizsnát. Az nem volt véletlen, hogy a demokrácia bölcsőjében csak az athéni polgárok szavazhattak. Az döntsön, akinek van veszíteni valója, bármilyen kevés is legyen az. Felelősebben dönt. És az, aki letett már valamit az asztalra. Mert így igazságos.

 

 

Szerző: etuska  2011.04.28. 09:38 Szólj hozzá!

Címkék: politika munka gyerek gazdaság hír adó támogatás puffogás

...mégpedig rendesen, mert most látom, hogy több mint 2 hónapja nem írtam. mondjuk nem volt semmi időszak, az már biztos. a harmadik hete tartó éjszakázás után már kezdett derengeni, hogy egy hangyányit mintha túvállaltam volna magam. de most már jó. visszatért minden a rendes kerékvágásba a munka frontján.

 

húsvét nagyon jól sikerült: voltunk templomben, sok vendég jött vasárnapra, még apukám sem kritizálta meg sem a sonkát, sem a tormát, és hétfőn sok locsolóm volt :) estére olyan szagom volt, mint egy felborult parfümöspolcnak, de mindegy. megmostam, és kész. én szeretem ezt a locsolkodós dolgot :)

 

pici Etus még nem jön, pedig jöhetne már :) viszont tavasz van. ki lehet menni lovagloni, ez nagyon jó. kikapcsol, és kiszellőzik a fejem.

 

igazából le is vagyok most maradva a viilág dolgaival. örülök, ha a magyarorszag.hu-n a változásokat követem :). azt tudom, hogy alá van írva az új alkotmány. annak idején én is visszaküldtem a kérdőívet, de aztán megfeledkeztem az egészről, csak húsvét hétfőn láttam a tv-ben, hogy aláírja Schmitt Pál. nofene, mondom. már ennyire vagyunk :P? 

 

meg azt is tudom, hogy Gyöngyöspatán van valami cirkusz a cigányok meg a gárdások (vagy hogy hívják most őket?) között.

 

akkor: Vilmos herceg megnősül. ez szerintem jó hír, én mindig örülök az esküvőknek :). a közvetítést azért nem fogom nézni, időm sincs, meg ha akarták volna, hogy nézzem őket, meghívtak volna (nem tették, hiba volt :P).

 

ja, tegnap kikapott a Schalke :( Neuer egyedül kevés volt a Manchester United ellen sajnos. viszont a MU szerintem le tudja győzni a Barcat is meg a Realt is, lehet, hogy ők nyerik a BL-t. jó lenne. a német focit szeretem meg az angolt. a férjem a spanyolt, különösen a Barcat. úgyhogy a döntő idején futballhuliganizmus néz ki :D lehet, szólni kéne a készenléti rendőrségnek, hogy tartsák fenn valahogy a rendet a nappalinkban :P?

 

ezeknek majd utána nézek. holnapra találok valami izgi témát :) hátha vissza tudom édesgetni az én kedves olvasóimat :)

Szerző: etuska  2011.04.27. 22:55 Szólj hozzá!

Címkék: politika sport család gyerek foci ünnep esküvő otthon

Régen írtam már :) Fogok nemsokára, csak most rengeteg a dolgom. Ilyen adóbevallós időkben örülök, ha nem látom a monitirt :P A tetejébe még báli szezon is van, szóval hétvégén sem valami nagyon pihenem ki magam :)

 

De ne sírjatok, visszatérek...

Szerző: etuska  2011.02.15. 20:46 Szólj hozzá!

A pályázatos 3. részt most kissé elnapolom, mert lógok ezzel a bejeyzéssel Aabroncsnak. Meg lehet, hogy mást is érdekel.

Sokakkal sokmindenről beszélgettünk a "nyilvános szoptatás" című bejegyzésem kapcsán. Itt is, meg a való életben is. Itt, a blogon kissé el is kanyarodtunk az eredeti tárgytól, és beszélgettünk a szoptatásról úgy általában. Ezzel nekem egy régi félelmem jött elő. Kevés dologgal vagyok elégedett magamon, de a mellem pont ilyen. Az én egyik nagy félelmem az volt, hogy a szoptatástól megereszkedik. Erre itt felvilágosítanak, hogy aki hajlamos rá, annak a terhesség önmagában is elég arra, hogy megnyúljanak a tartóizmok, és kész, vége. Ennek több helyen is utánanéztem, való igaz, ez így van.

Egy darabig gyötrődtem ezen, hogy mi is lesz majd, aztán eszembe jutott, hogy meg kéne kérdezni talán valakit, aki ért is hozzá. A "valaki" plasztikai sebész. Ezer éve ismerem, még régen jártunk is együtt (4 hónapot, szóval nem volt túl tartós :P. De annál jobb...).

Összeszedtem a bátorságomat tehát, felhívtam, és találkoztunk. Mondtam, hogy szakmai ügyben. Azonnal szakított rám időt. Elmondtam neki őszintén, hogy szeretnénk kisbabát, úgy néz ki, nincs is semmi akadálya (mindketten rendben vagyunk hála Istennek), viszont nekem van ez a félelmem. és mit gondol erről.

Először csak nézett lükén, mondta, hogy kevés nővel találkozott, aki ennyire előre gondolkozik, de hát azért szeretett meg anno, mert nem vagyok olyan, mint az átlag. Ezt bóknak vettem. Elmagyarázta a lényeget:

ha a mirigyekkel nincs baj, tehát nem a korral együtt járó megereszkedésről van szó, hanem csak ilyen terhesség utániról, akkor nem kell általában inplantátum. Tehát egyszerűen csak felvarrják. Ez kevesebbe is kerül, meg kevésbé nagy műtét. Kb 2-2,5 órás. Különben se legyek ostoba, ezen ne stresszeljek, ez ma már rutineljárás, és szerinte fizetnie kéne a tb-nek (szerintem is, azoknak, akik már szültek, mindenképp). Amint túl vagyok az egészen, szóljak neki, úgy összevarr, szebb leszek, mint újkoromban.  

Szóval eloszlottak a gondfelhők, ott hiretlen úgy éreztem, mintha az egész Gellért hegy szakadt volna le a szívemről. Ha nem lenne a gyűrű az ujjamon, azt hiszem, megcsókoltam volna hálából. Így nem, csak egy baráti puszit kapott búcsúzóul :). Nem is baj, még ettől is elpirult.  

Férjem azt mondta, ahhoz képest, amennyibe egy gyerek felnevelése kerül odáig, hogy szakmája legyen, egy ilyen műtét ára aprópénz. Nem tétel az összköltségvetésben, úgyhogy részéről nincs akadálya. És kárörvendő vigyorral megjegyezte, hogy annak külön örül, hogy a volt szerelmem fog műteni, legalább az tudja, miről van szó :P. Kinyújtottam rá a nyelvem (BEEEE :P), mire ő továbbra is ördögi vigyorgással dúdolgatta, hogy "az első szerelem, mindhalálig elkísér...". Azt hiszem kissé infantilisak kezdünk lenni :D.

(Ja, megkérdeztem tőle Aabroncs felvetését is (a bimbók állapotáról). Ezt valóban befolyásolja a genetikán kívül a szoptatás hossza is extrém esetekben (azaz évek alatt) tényleg eldeformálódhat a bimbó. Ezt is lehet persze korrigálni, csak ez egy költséges és nagy műtét, hosszú felépülési idővel.)

Remélem olvas engem olyan, akit érdekelt ez a téma, csak esetleg nem volt kitől megkérdezze. akkor már tettem valami hasznosat :). 

 

 

Szerző: etuska  2011.01.24. 13:09 8 komment

Címkék: család gyerek szex terhesség szülés szoptatás plasztika baba házasság sebészet

Tegnap esküvőre kaptunk meghívást :) Örömünkben újranéztük a saját esküvős dvd-nket, szóval most erről fogok írni.

 

Az események 2009. februárjában pörögtek fel. Akkor már 6 éve együtt voltunk későbbi férjemmel, és beszéltünk is már többször a házasságról, de csak olyan félkomolyan. Egyszer aztán elfelejtettem bevenni a fogamzásgátlómat, egy pánikban voltam a következő menstruációig, mire életem párja: miért, nem lenne olyan nagy baj, ha "becsúszna"...erre én (őzikeszemekkel): hogy lehetne nekem gyerekem, hiszen férjem sincs...ez szöget üthetett a fejébe, mert két hétre rá megkérte a kezem (azért biztos, ami tuti, az esküvőm napjáig gyógyszert szedtem). Nos, pici-Etus azóta sincs, de talán lassan összejön. viszont nagyon boldog feleség vagyok :) sokan mondták annak idején, hogy nem jelent ez semmit, csak papír, semmi nem fog változni...hát ez az, ami nem igaz! én úgy éreztem, mintha "újrakezdődött" volna a kapcsolatunk, ugyanazt érzem a férjem iránt az esküvőnk óta, amit az elején éreztem :) szóval megérte.

 

A legjobb az egészben a szervezés volt: ruhapróba, frizurapróba, meghívók, dekoráció stb. Jártunk az atyához jegyesoktatásra is, ami először furcsa volt (főleg, mivel a férjem egyszer már volt nős, igaz, nem volt egyházi esküvőjük), kicsit feszélyezve éreztem magam. De aztán már alig vártam, hogy mehessünk, olyan jó volt elbeszélgetni a házasságról, amire készültünk.

 

A ruhámat varrattam, és az öt koszorúslányét is megvarratták. Nagyon szépek voltak! Az én ruhám egyébként olyan, hogy befestve jó lenne estélyi ruhának is. Jó minőségű szaténból van, ha valaki tud helyet, ahol vállalnák a festést, örökké hálás lennék neki! Egyenlőre csak olyan helyet találtam, ahogy feketére festették volna, de fekete estélyim már van. Inkább valami pasztelles-világos színre gondolnék (a bordó meg a sötétkék is tetszene, de az ha netán "foltos" lesz, az nagyon feltűnő. Egy pasztellszínű szaténon meg úgysem látszik, úgyis annyi árnyalatot mutat, ahány oldalról éri a fény.)

 

Aztán júliusban elérkezett az esküvőm napja. Kicsit "gombhoz a kabát" volt, tehát először a helyszínt tudtuk (egy közeli vadászkastély, illetve annak parkja és kápolnája), és utána néztük meg, hogy akkor hány ember fér is el oda. Így végül a délutáni fogadáson és a szertartásokon majdnem 200-an, a lakodalomban 85-en voltunk. Hagyományos lagzi volt, a hely jellegéhez illő vadhúsos vacsorával, hintóval, sramli zenével, menyasszonytánccal, tojás nadrágszáron való átgörgetésével stb. Nagyon jó volt, reggel fél hétkor ment el az utolsó vendég (szóval ennyit a nászéjszakáról :)).

 

Délelőtt szemerkélt az eső, én hisztérikusan szokogtam apukám vállán (mivel a polgári esküvő szabadtérre volt tervezve), mire ő (merev és "térítő típusú" antialkoholista létére) rendelt egy feles mézesbarackot  ("a kislányomék lakosztályába, Pistikém, mert nem bírok vele"). Na, attól mindjárt jobban lettem, és tényleg nem volt ok a pityergésre, mert délutánra verőfényes napsütés lett.

 

Anyagi szempontból: 1,5 millióba került (pedig sok kedvezményt kaptunk a zenekartól és a virágkötőtől is), és 1,2 milliót táncoltam össze (Azóta is gyakori észrevétel a férjem részéről, ha erkölcsi kérdésekben megnyilatkozom: "Te beszélsz, aki képes volt idegen férfiakkal pénzért táncolni...").  Tehát 300 eFt-ba került, ami mondjuk egy egyhetes nyaralás ára. Szóval anyagilag is megérte :).

 

Azóta is nagyon szívesen gondolok vissza arra a napra. És legalább ötvenszer megnéztük már a dvd-t is. A mostani meghívás márciusra szól. Remélem, szerencséjük lesz az idővel. Én nagyon szurkolok nekik.

 

Írjátok meg Ti is az esküvőtök történetét! Nagyon érdekelne, kinek milyen volt.

Szerző: etuska  2011.01.21. 09:48 3 komment

Címkék: család terhesség esküvő házasság fogadalom

 

Mai témánk a KKV technológia-fejlesztés című pályázat, magyarul a kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztésének támogatása. Általánosságban igaz, hogy csak kkv-nak minősülő olyan vállalkozások pályázhatnak, akiknek legalább egy lezárt üzleti évben legalább egy alkalmazottjuk volt.
Kódszám: GOP-2011-2.1.1/A
Ki?
Pályázhat:
-Jogi személyiségű gazdasági társaság (pl. kft.)
-Jogi személyiség nélküli gazdasági társaság (pl. bt.)
-Egyéni vállalkozás
-Szövetkezetek
Ebben a konstrukcióban agrárvállalkozások nem pályázhatnak.
 
Mire?
 
Eszközbeszerzés, amennyiben megfelel az induló beruházás fogalmának, információs technológia fejlesztése, kivéve:
a)    Mezőgazdasági termékek: mezőgazdasági termékek termelésére, előállítására irányuló projektek nem támogathatóak.
b)    Érzékeny ágazatok: nem támogathatóak az alábbi iparágakban megvalósuló projektek: acélipar, hajógyártás, szénbányászat, szintetikusszál-ipar, közúti-, vasúti, vízi-, légi- és tengeri szállítási ágazat
c)    nem támogatható turisztikai attrakció és szálláshely fejlesztése.
 
Mennyi?
A pályázható összeg 5-25 millió forint között van, ami azonban nem lehet több:
kkv esetében a beruházás összegének 30%-ánál,
mikrovállalkozás esetében a beruházás összegének 40%-ánál.
A Közép-Magyarországi Régió vállalkozásai a KMOP keretében pályázhatnak, itt a támogatási volumen:
Budapesten:
kkv: 20%
mikrovállalkozás: 30%
Pest Megyében:
kkv: 25%
mikrovállalkozás: 35%
Minden egyéb feltétel a fent leírtak szerint.
 
A támogatáshoz mikrovállalkozások számára Kombinált Mikrohotel is igényelhető, melyről bővebben a "pályázatok 1." bejegyzésben írtam.
 
Remélem megérte elolvasni :)

 

Szerző: etuska  2011.01.20. 11:21 Szólj hozzá!

Címkék: munka gazdaság magyarország pályázat támogatás

No, megvolt az újabb Geréb-tárgyalás.

Nem térnék ki a tárgyalás részleteire, meg az ítélettel kapcsolatos találgatásokba, mert nem vagyok jogász (Erről jut eszembe: nem vagyok jogosult jogi tanácsadásra. Ha ennek ellenére periratokat készítenék elő a sufniban jópénzért, nem csuknának be, ha lebukok? Ó, dehogynem. Nalátjátok. Csak értem nem jönnétek tüntetni :)).

Beszéljünk inkább a jelenségről magáról. Először is ugye a nyervogás fő oka, hogy "nincs szabályozás". Miért nem nekem szólnak, én csinálnék. Rövid jogszabály lenne, csak néhány soros:

"Intézményen kívüli tervezett szülés levezetése megengedett akkor, ha a helyszínen biztosítva van a szülészetekkel szemben támasztott követelményeknek megfelelő ellátás úgy szakszemélyzet mint technikai felszereltség, gyógyszerellátottság, veszélyes hulladék kezelési, biztonsági és higiéniai feltételek tekintetében. Az engedélyezési folyamat a szülészeti tevékenységet folytató egészségügyi intézményekével egyező. Amennyiben szakorvos, bába, dúla, vagy egyéb szülést levezető személy tervezett intézményen kívüli szülést a fenti feltételeknek nem megfelelő helyen vezet le, illetve tudomása van ilyen esetről, ennek ellenére a mentőket nem értesíti, és a szülő nőt nem irányítja haladéktalanul a legközelebbi megfelelően felszerelt intézménybe, úgy a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségét követi el, és 2-10 évig terjedő szabadságvesztéssel, valamint 1.000.000-tól 50.000.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal súlytható"

Pont. Ha ezt megcsinálja valaki önerőből a házában, vagy akárki egy születésházban, ám legyen.

Másrészt Geréb zseni. Ilyet, hogy valaki néhány év alatt a semmiből kinevelje a saját felvevőpiacát, én még nem láttam. Illetve láttam már (pl. mobiltelefon-piac), de csak komoly tőke és marketinges team bevonásával. Tényleg zseniális húzás, ráadásul monopol-piac. Most meg lehet hogy elítélik, na bumm. Kockázat nélkül nincs üzlet. Nem lepődnék meg, ha kapott volna pár ajánlatot marketing-vezetői megbízásra néhány nagyobb cégtől.

Amúgy szerintem elég hülye egy dolog ez az otthonszülősdi. Ma már olyan kényelmes, jó ellátásra van lehetőség a kórházakban (én is nézelődtem), hogy nincs értelme. Kérhet az ember külön szobát, bármit. Egyik-másik úgy néz ki, mint egy nívósabb szállodai szoba (szóval majdnem, mint otthon), és nem is drágább, mint egy hotelszoba. A Geréb-féle tanfolyam díjából el lehet ott lenni egy darbig. Ráadásul nem a kismamának kell feltakarítani, meg ilyesmit.

A témával kapcsolatban hadd ajánljak egy régebbi blogbejegyzést. Férfi létére elég frankón leírta, mi a helyzet:

http://zolivagyok.blog.hu/2007/09/19/az_a_pompas_otthonszules

 

Szóval nem tudom, elítélik-e végül Geréb Ágnest. De a fenti blogbejegyzés képein szereplő "felvevőpiacot" sikeresen kinevelte már. Ha becsukják, beáll más a helyére. Tehát akár így, akár úgy, az általam fentebb leírt (szerintem korrekt) szabályozásra szükség van.

 

Remélem a minisztériumban hasonlóképpen gondolkoznak, és nem azt a néhány ilyen módon elveszett szavazatot nézik, hanem az újszülöttek érdekét, akit bizony nem kérdeznek meg, hogy "mit kérsz, Pistike, zsályaolajat, vagy felszerelt műtőt arra az esetre, ha baj történne Veled?"

 

 

 

 

Szerző: etuska  2011.01.19. 10:09 37 komment

Címkék: politika család gyerek magyarország hír terhesség szülés baba otthon bűnügy puffogás


A következő napokban egy-egy pályázati konstrukciót igyekszem megosztani a kedves olvasókkal. A kiválasztásuk teljesen önkényes: azokat mutatom be, amelyek iránt nálam érdeklődtek ügyfelek. Természetesen rengeteg pályázati kiírás van, ezekről a teljes lista a http://www.ujszechenyiterv.gov.hu oldalon található.

Arra mindenképpen felhívnám Kedves Olvasóim figyelmét, hogy csak olyan dologra pályázzon, amit meg is tud valósítani, és olyan tevékenység keretében, amelyet hosszútávon fenn akar tartani. A legtöbb pályázathoz ugyanis meghatározott időre szóló üzemeltetési kötelezettség kapcsolódik (pl. ingatlanoknál x évig csak a pályázatban meghatározott célra lehet az épületet használni. Tehát számoljak azzal, hogy ha tehénistálló korszerűsítésére nyertem pénzt, azt nem alakíthatom át jövőre sörözővé, mert akkor vissza kell fizetnem a támogatást, és még meg is büntetnek).

 

Fontos még, hogy évente beszámolót kell készíteni a projetkről, ezt érdemes a pályázatíróval előre tisztázni, hogy ennek megírása a díjában benne van-e. Nem mindig könnyű feladat, a könyvelők meg - jogosan - nemigen szeretnek más munkájából dolgozni. Én magam általában úgy szoktam, hogy van egy fix pályázatírási díj, és meghatározott %-nyi sikerdíj. Ebben a beszámolók elkészítése benne van. Vigyázzatok, mert sok a csaló (ahol lósz@r van, ott veréb is). Eleve gyanús, ha valaki túl sokat kér előre. A fix díjat sem szabad kifizetni addig, amíg a pályázatot be nem fogadták ("formailag megfelelt"), erről minden esetben kap a pályázó értesítést az elbíráló szervtől. Mindig legyen Nálatok is másolat a beadott összes dokumentumról. Előfordulhat, hogy megszűnik az a cég, aki írta a pályázatot, de attól még a folyamatot tovább kell vinni. Ha nincs meg ez a dokumentum, senki nem fogja tudni vállalni az ügyetek folytatását.

A pályázati felhívások alapján három dologra igyekszem itt rámutatni a támogatásokkal kapcsolatban:

-          Ki kaphat?

-          Mire?

-          Mennyit?

Akit bővebben érdekel valamelyik kiírás, annak szívesen segítek (magam is írok pályázatokat), írjatok nyugodtan az eowyn.se@gmail.com címre.

No, kezdjük az elején, a mai penzum:

KOMBINÁLT MIKROHITEL

Kódszám:

GOP-2011-4.1.

KMOP-2011-1.3.1

 

A refinanszírozó pénzintézetekre vonatkozó résszel nem foglalkoznék, csak a pályázó mikrovállalkozások szempontjából tanulmányoztam át.

 

Tehát:

 

Az a cél, hogy finanszírozó szervezetek bevonásával együttesen biztosítsák a GOP-2.1.1/M és a KMOP-1.2.1/M (a Gazdaságfejlesztő Opertív Program, illetve a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében mikrovállalkozások fejlesztésére nyújtott támogatások) keretében nyújtott támogatást, és az ehhez kapcsolódó kedvezményes kamatozású hitelt.

 

KI?

 

Éves nettó 200 millió forint alatti árbevétellel rendelkező hazai, vagy az Eu területén székhellyel, és Magyarországon fiókteleppel rendelkező mikrovállalkozások.

 

MIRE?

 

1. Új, egyenként minimum nettó 200.000,- Ft beszerzési értékű tárgyi eszköz

beszerzése;

 

2. Információs technológia fejlesztéshez kapcsolódó, egyenként minimum nettó

30.000,- Ft értékű hardver beszerzése;

 

3. Információs technológia fejlesztéshez kapcsolódó szoftverek beszerzése;

 

4. Infrastrukturális és ingatlan beruházás és vásárlás

 

Jelen konstrukcióban NEM támogatható:

1. mezőgazdasági termékek termelésére, előállítására irányuló projektek;


2. az alábbi iparágakban megvalósuló projektek: acélipar, hajógyártás,
szénbányászat, szintetikusszál-ipar, közúti-, vasúti, vízi-, légi- és tengeri
szállítási ágazat;


3. turisztikai attrakció és szálláshely fejlesztése

 

MENNYIT?

 

- a vissza nem térítendő támogatás összege legalább 1 millió Ft és legfeljebb 4 millió Ft lehet, amelyhez legalább 1 millió Ft és legfeljebb 8 millió Ft összegű támogatott hitel

(visszatérítendő támogatás) kapcsolódik;

 

- a vissza nem térítendő támogatás, a hitel, illetve a Kedvezményezett által biztosított

legalább 10%-os önerő együttesen képezi a pályázati projektértéket

 

- a vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke a Pályázati Projektérték

önerővel csökkentett értékének 50%-a, illetve a támogatott hitel összegének 100%-a

lehet.

 

Ennyit kedvcsinálónak :)

 

Folytatása következik….

Szerző: etuska  2011.01.18. 13:30 1 komment

Címkék: munka gazdaság magyarország hír pályázat támogatás

Tegnap nem voltam templomban, mert elaludtam. Mint írtam, bulizni voltunk, és későn keveredtünk haza, a mise meg nálunk fél kilenckor kezdődik. Hogy oda tudjak érni, és rendesen össze tudjak készülődni előtte, fél nyolckor kelnem kellett volna. Be is állítottam az órát becsülettel amikor lefeküdtem (fél négykor), hogy én bizony felkelek. Mission impossibel. Nem sikerült, persze. És most olyan furcsa hiányérzetem van. Utoljára az esküvőm után fordult ez elő velem. Ha nyaralni megyünk, akkor is elmegyek ott misére, ahol megszállunk.

 

Szóval a lustaság. Bennem megvan rá a hajlam, erősen küzdök ellene. Régebben többször volt, hogy azon vettem észre magam, elment a nap, és én nem csináltam semmit, csak ültem egyik helyről a másikra. Kb. két éve kitaláltam ellene egy ellenszert: ha itthon is vagyok egész nap, este 8 előtt nem ülök le a fotelba, sem a kanapéra. Egy kicsit megpihenni a konyhában egy stokin is lehet, a kávét ott is meg lehet inni, cigarettázni úgyis csak ott szabad, és ott nem ülök el órákat. Mert ha az ember már kényelmesen elhelyezkedik, akkor bekapcsolja a tévét, olvasgatni kezd stb. és pikk-pakk elszalad az idő. Ha meg dolgozom, akkor nincs erre gondom :). Ott nem hagynak lustálkodni (különben sem engedné a lelkiismeretem. de ő itthon azért engedékenyebb :)).

 

Szabadságom mai napjára délelőttre könyvelést, délutánra takarítást terveztem. Ezt csinálom már reggel hat óta, jojózik a szemem a számoktól, ezért gondoltam írok egy posztot az egyik legveszélyesebb gyengémről. Majd átolvasom, és erőt merítek belőle. Estére azt terveztem, hogy átnézem az Új Széchenyi Terv megjelent pályázati kiírásait. Ügyfeleim is érdeklődnek, meg blogom kedves olvasóival is szeretném megosztani amit megtudok. Tudom, hogy sokan vagytok vállalkozók, hátha valakit érdekel. Megpróbálom majd röviden és közérthetően összefoglalni.

 

Addig is, jó munkát mindenkinek!

Szerző: etuska  2011.01.17. 09:54 Szólj hozzá!

Címkék: munka viselkedés otthon lustaság

Ami tegnap történt, az felfoghatatlan tragédia. Tragédia, mert mindig tragikus, ha értelmetlen haláleset történik. És felfoghatatlan, mert annyira nagyon könnyű lenne az ilyen eseteket megelőzni.

Emlékszünk még a duisburgi Love Parade-en történt esetre? Bár térben és időben messze van a két eset egymástól, azért vannak közös vonások.

Mindkét eset megelőzésének az lett volna a kulcsa, ha a szervezők figyelembe veszik, hogy adott helyre mennyien férnek el/be. És kész. Többet nem kell odaengedni.

A tegnap este történteknél nem tudjuk még mi okozta a pánikot. De nem is ez a fontos, úgy érzem. Ahol sok ember van egy szűk, zárt helyen, ott BÁRMI okozhat pánikot. A szervezők dolga az, hogyha már kitört a pánik, biztosítsák a hely kiürítését. Az ember tömegben nem viselkedik különbül, mint egy megriadt csorda. Úgy is kell terelgetni ilyenkor az embereket. Nem szabad arra számítani, hogy gondolkodó lényekből áll a tömeg. Mert ez abban a pillanatban nem igaz. Akkor csak tömeg, massza, amelyik halad a lehetséges irányba, és amelynek minden egyes egyede a lehető leggyorsabb tempóban igyekszik haladni. Így aztán persze hathatósan gátolják egymást a haladásban, de ez elég régóta így van, ezt egy rendezvényszervezőnek tudnia kell.

Nem is az a gond, hogy hiány lenne szakemberekben, vagy hogy ezek a szakemberek nem értenék a szakmájukat. Csak sajnos a szakmai érveket igen gyakran felülírja a magasabb bevétel elérésének a célja. Ez is érthető. Viszont akkor egy megoldás van: drágábban kell adni a jegyeket. Aki egy bulibelépőre rászán mondjuk 3 eFt-ot, az rá fog szánni 3.500-at is. Többségében. És nem a biztonsági előírásokból szabad engedni. Mert annak ez is lehet a vége.

Én magam sosem bírtam a tömeget. Régebben, fiatalabb koromban sem szerettem, utáltam az érzést, ha idegenek hozzám érnek. Ennek ellenére voltam én is koncerteken, túlzsúfolt klubokban, ahol ráadásul állott emberszag volt a rossz szellőzés miatt. Elmentem, mert egy barátom, barátnőm, testvérem stb. el akart menni, és én elmentem vele. Szóval tudom én is milyen ez "belülről". Azokra kellene hallgatni, akik tudják azt is, milyen kívülről.

Az egyetlen hely ahol elviselem, sőt, élvezem a tömeget, az a focistadion (Hajrá Fradiii!!!). Annyit beszélnek a futballstadionok biztonságáról, a szórakozóhelyek biztonságáról miért nem esett szó egészen a tragédia megtörténtéig? Egyik-másikveszélyesebb, mint az ország legkeményebb B-közép szektorai együttvéve...

Arról, hogy volt-e késelés, nem tudunk még biztosat. Ha nem is volt, ilyen helyen elég, ha valakik azt hiszik, hogy volt, és elkezdenek menekülni, a többi, már azt sem tudja, miért, csak menekül (Ez egyébként ésszerű és kiszámítható viselkedés adott helyzetben. Nem tudja, nem látja, lehet tűz, lehet akármi, menekül mindenki, menekülök én is): Erre kell minden esetben felkészülni, kész kiürítési tervvel, megfelelően képzett és megfelelő számú szakszemélyzettel. És annyi vendéggel, amennyi, az adott helyen az adott személyzet által kezelhető.

Részvétem az áldozatok családtagjainak. Osztozom a fájdalmukban, bár annak mértékét elképzelni sem tudom...

(Mi is szórakozni voltunk tegnap a barátainkkal. Először moziba mentünk, aztán étterembe. Aztán bárba. Olyan későn keveredtünk haza, szégyelltem az órára nézni. Nem is gondoltam rá, milyen jó hogy hazaértünk. Pedig az a három szerencsétlenül járt lány ugyanazt tervezte szombat estére, amit mi, amit a legtöbb ember szombat esténként: kikapcsolódni, gondtalanul szórakozni. Apukám felhívott korán reggel. Mérges voltam, minek ébreszt fel, tudja, hogy buliztunk tegnap. Csak annyit mondott, kislányom, olyan jó, hogy hallhatom a hangod. És ő mesélte el, mi történt. Hogy most van három édesapa az országban, aki már hiába hívja a kislányát...nem tudom felfogni, mekkora lehet a fájdalmuk. Ha lenne mód enyhíteni rajta, megtenném. Nyugodjanak békében.)

Szerző: etuska  2011.01.16. 15:13 Szólj hozzá!

Címkék: baleset tragédia

többen jeleztétek, hogy hosszadalmas beregisztrálni. legegyszerűbb módja, hogy itt: http://blog.hu/ a jobb oldalon felül található dobozban indapass regisztrációt hoztok létre. ezzel aztán a későbbiekben az összes blog.hu oldalon tudtok kommentelni.

 

remélem segítettem :)

Szerző: etuska  2011.01.15. 15:14 Szólj hozzá!

Címkék: technikai látogatók

http://www.youtube.com/watch?v=Phoqx-MOXWs&feature=player_embedded

 

kom op!

 

valakikről, akik bár csak távolról véreim, de jeges szívemhez igen közel állnak. valakikről, akiknek a földjén a legutóbbi vb-t rendezték. azon a földön, ami jelenleg puccsisták kezében van...

 

vryheid van oranje!

Szerző: etuska  2011.01.15. 14:08 Szólj hozzá!

Címkék: zene politika

http://www.youtube.com/v/Hmz8Ni9zO4M?fs=1&hl=hu_HU"></param><param  

ez az első olyan országimázs-film, ami tetszik de ez viszont NAGYON!!!

 

(a poszt címe arra utal, hogy sok ilyen ország-reklám filmet láttam már az eurosporton- this is romania, this is bulgaria, love ciprus stb. de ez a LEGJOBB. és nem csak, mert a miénk, hanem abszolut mértékben is. köszönet érte Boginak is, mert az ő blogján (http://vanfeltamadas.blogspot.com) láttam először.)

Szerző: etuska  2011.01.14. 16:43 2 komment

Címkék: tv film magyarország országimázs

Már vártam, mikor szólalnak meg a téma fő "szakértői". És íme: http://www.vezess.hu/hirek/nem_akarnak_olcsobb_uzemanyagot/28554/

 

Nem tudom, miért nem fognak fel látszólag értelmes emberek alapvető összefüggéseket. Pontokba szedve igyekszem segíteni:

 

1. Magyarország nem Budapestből áll. Készséggel elhiszem, hogy a Fővárosban valós alternatívája a benzinfogyasztásnak a tömegközlekedés használata (feltéve, hogy az ember nem akar sok csomagot magával vinni, vagy pici gyereket, és úgy dönt, hogy a baromidrága bkv-jegy és a benzinár közti nem túl nagy különbség neki megéri. És addig, amíg be nem épül az üzemanyagár emelkedése a jegy árába.) De ez vidéken nem így van. Önszántából senki nem vállalja a várakozással, hosszú menetidővel és az isteni kínai távolsági buszokkal járó hátrányokat (VALÓS hátrányok, nem puszta kényelmetlenség!), csak akinek nincs más lehetősége. A benzinfogyasztás alternatívája nem a tömegközlekedés, hanem mondjuk a vízüzemű autó. Az olajlobbival tessék harcolni, ne a magyar autósokkal!

 

2.Az üzemanyagár tecciktudni olyan, hogy előbb-utóbb beépül minden másnak az árába. A fogkefétől a konyhabútorig. Mindenbe. Az öko-bio mosódióba is, tessék elképzelni...

 

3.A Levegő Munkacsoport előttem már réges-régen elásta magát. Akörül,amikor megfúrták a Pilisvörösvárt elkerülő utat. Nem tudom, ők milyen "Levegőt" szívnak, de tuti nem a vörösvárit. Meg a dugóadós ötletük is vérlázító volt, nem mellesleg.

Összefoglalva persze, hogy könnyebb a dolognak a fogyasztói része (azaz a kissebb ellenállás irányába) támadni. Csak nem biztos, hogy célra vezető... 

Fentiekkel együtt tudom, hogy hál' Istennek nem rajtuk múlik a benzin ára. Ez egy adó, amellett pedig az a dolog, ami az egekbe húzza és bebetonozza schengeni határt. aki nem hiszi, nézze meg az árakat innen és túl...

Szerző: etuska  2011.01.14. 11:36 Szólj hozzá!

Címkék: politika gazdaság környezetvédelem adó benzin

Ma erről írok, itt van róla egy közérthető összefoglaló csini táblázattal: http://www.nlcafe.hu/ezvan/20110112/ki_jar_jol_a_csaladi_adozassal_/

A céllal mindenképpen csak egyetérteni lehet. Valóban, ne ugyanannyit adózzon az, aki velem egyforma keresetű, de ebből 3 gyereket nevel, mint én. Hiszen ő már azzal is letesz valamit a társadalom asztalára, hogy neveli a gyerekeit.

 

Problémám kettő van vele:

1. Bár a családok helyzetét kétségkívül javítja (szimpatikus pl., hogy már a terhesség 91. napjától beleszámít a magzat is), végső célját, a népességfogyás megállítását nem fogja elérni. Ennek oka az, hogy az ember nem négy évre vállal gyereket, hanem egy életre. Tehát aki eddig azért nem merte vállalni, mert úgy érezte, kevés hozzá a jövedelme, az most méltán gondol arra, hogy jó, jó, de lesz egy másik kormáy, egy másfajta gazdaságpolitika, és visszavonják, akkor mi van? A gyereket nem adhatja mégsem a gyivi-be arra hivatkozva, hogy "kérem, én az AKKORI feltételekkel vállaltam, Önök ezt megváltoztatták, csináljanak vele amit akarnak". Nem beszélve arról, hogy van, ahol nem anyagi okai vannak. Maga a gyerekekehez kapcsolódó infrastruktúra is hiányos. Rengeteg helyen nincs óvoda, iskola, bölcsőde. Nem csoda, ha elbizonytalanodnak sokan, és ezen nem változtat, ha több marad a borítékban. Ha ugyanis nem tud valaki visszamenni dolgozni bölcsőde-óvodai férőhely hiányában, akkor nem lesz boríték...

Tehát a szándék jó, az irány jó, csak az erdménye bizonytalan.

 

2. Ha én alkotom az adórendszert, gyökeresen más bevallási módot vezetnék be. Nem az számítana, hogy valaki mennyit keres, hanem hogy egy adott háztartásban mennyi az egy főre jutó jövedelem. Tehát hasonlóan a családi gazdaság elszámolásához, csak az esetek többségében ugye nem önálló tevékenységből származó bevételről van szó.

Például: Hakapeszik Maki munkaviszonyból származó bruttó jövedelme 250.000 Ft/hó. Van neki felesége, Hakapeszik Makiné, mondjuk, legyen GYED-en, ebből származó jövedelme 85.000 Ft/hó. Van három gyerek, egy csecsemő és két álatlános iskolás, nekik nincs jövedelmük. Velük él még Maki eédesanyja id. Hakapeszik Makiné, aki nyugdíjas, nyugdíja 28.500,-Ft/hó, ugyanakkor néhai id. Hakapeszik Makitól 10 ha termőföldet örökölt, miután a bérlő 500.000 Ft-ot fizet évente. (Ennek az adója jelenleg 20%).

Nos, hogy állnak Makiék? Van ugy nekik évi 4.862.000 Ft éves jövedelmük. Nagy pénz, igaz? Nade vannak ugye rá hatan. Tehát az egy főre jutó jövedelem évi 810.000 Ft. Na, ez mindjárt nem olyan nagy összeg. Ez lenne tehát a családi adóbevallásban feltüntetendő egy főre jutó éves jövedelem, az ezután számolt szja 145.800 Ft/év, ezt kellene az adóköteles jövedelemmel rendelkező családtagok (itt 3 fő) számával szorozni, és ki is jön, hogy Makiék évi 437.400,- Ft adót fizetnek, ami havi 36.450 Ft.

Viszont ha csak kettecskén élnének a feleségével, akkor Maki éves adója 540.000,- Ft lenne, a feleségéé (mondjuk tegyük fel, ilyen jó fizetéssel ment GYED-re), akkor ugyanannyi, tehát összesen évi 1.080.000, azaz havi 90 eFt-ot adóznának. Így meg ennél havi 53.550,- Ft-al kevesebbet. Ráadásul még a mama is befizeti a 100.000 Ft-ot a föld után. (Ő egyébként folyamatosan rászorul jelen rendszerben a szociális ellátórendszerre, és jogosult is rá, ha eltartják a gyerekei, ha nem.)

Mindezt azért írtam le, hogy világos legyen: az is terhet vesz le az állam válláról, aki idős, egyedülálló szülőjét eltartja, vagy bármely más kevés jövedelemmel rendelkező családtagját magához vesz. És szerintem úgy lenne igazságos, hogy ha a szociális juttatásoknál, gázárnál stb az egy főre jutó jövedelmet vesszük, akkor az adózásnál is vegyük azt. És mindjárt nem kell a fejeket bonyolult kedvezményrendszereken törni. Tudom, hogy ez talán sosem fog megvalósulni, de jó lenne...

Szerző: etuska  2011.01.12. 11:21 2 komment

Címkék: politika munka család gyerek gazdaság adó baba nevelés házasság

 

Mostanában sok szó esik a közoktatásról, annak reformjáról, és a Nemzeti Alaptantervről.
Nekem van egy vesszőparipa-témám, amit mindenképpen belevennék, és sulykolnám, 6-tól 18 éves korig a kölkek fejébe: az elsősegélynyújtás.
Sok dolog van, amit meg kell tanulnunk az általános és a középiskolában, mert hasznos. Még több, amit azért, mert hozzátartozik a műveltséghez. Ennél is több, amit megtanulunk, mert nem tudni, melyikünkből mi lesz, és szükségünk lehet rá.
Ez azonban mindennél fontosabb. Valamikor valakinek az élete múlhat rajta.
Jelenleg az a helyzet, hogy az ember először akkor szembesül komolyan a témával, amikor jogosítványt szerez (már aki szerez. aki nem, az akkor sem hall róla). Akkor is felszínesen, az adott helyzethez alkalmazkodva gyorsan végigszaladnak rajta.
Pedig mindannyian kerülhetünk olyan szituációba, amikor rajtunk múlik. Hiszen dolgozni, mindenki fog egyszer, ott is lehet egy baleset, vagy rosszul lehet valaki. Nem beszélve a háztartási balesetekről. Ezeknek főleg gyerekek az áldozatai. Mennyi életet meg lehetne menteni, ha anyuka/apuka/nagyszülő/testvér tudja, mit kell tenni? És a tudás még mindig kevés. Ezeknek a mozdulatoknak, fogásoknak olyan szinten be kell rögzülni, hogy az éles szituációban GONDOLKODÁS NÉLKÜL tudja az ember, mit kell csinálni. Gondolkodni ugyanis akkor és ott, amikor pl. a gyereke fuldoklik a konyhakövön a lenyelt legótól, nem fog tudni. Akkor rutinból kell cselekedni.
Ezt elérni csak sok gyakorlással lehet, és a BIZTOS tudás birtokában. Ezt én mindenképpen belevenném az új NAT-ba. Mondjuk legalább heti egy órában. A gyerekek, ha elég szemléletesen oktatják nekik, még élveznék is.
Lehet, hogy ez csak az én rigolyám. De bízom benne, hogy nem az, és egyszer, valahol valaki illetékesnek kipattan az isteni szikra az agyából. Nem bánom, kapjon érte prémiumot is. Megérné.
 
 
Szerző: etuska  2011.01.12. 00:27 3 komment

Címkék: oktatás család gyerek baleset nevelés elsősegély

Szóval, folytatom.

Meglepő, hogy a vb évében nem a világbajnok csapat egyik játékosa kapta az Aranylabdát. Ilyen nem szokott lenni.

A logikáját azonban tökéletesen értem: a döntést meghozó sportújságírók nyilván nem a vb szereplést, hanem az egész éves teljesítményt vették alapul, és úgy gondolták, hogy a folyamatosan kiemelkedő teljesítmény megérdemli ezt az elismerést.

Az argentin csapat - ha emlékszünk még - a vb-n elég gyengén muzsikált, az azonban már akkor is világos volt mindenki számára, hogy ez nem Lionel Messi hibája. Legfeljebb annyiban, hogy nem tudott egyedül 11 poszton játszani :)

Tehát mindent összevetve igazságos döntés született. Az ugyan nekem furcsa volt, hogy mindhárom jelölt Barca-játékos, de nyilván én nem értem az egésznek a mechanizmusát, tehát a hiba az én készülékemben van. (Ezt egyébként csak csendes magányomban pötyögöm be laptopom megértő billentyűzetére, véletlenül sem mondtam ki fanatikus Barcelona-drukker férjem előtt. Így is van néha nálunk futball-huliganizmus, mivel a legritkább esetben szurkolunk ugyanannak, ha együtt nézünk meccset :))

Hamár szó esett a vb-ről: ez számomra mindig ünnep, most is megnéztem minden meccset. pedig közben nyaralni is voltunk, de ez sem gátolt meg. Sőt, még jobb volt, mint itthon, a szálloda bárjában néztük, kivetítőn. Majdnem stadion-hangulat volt :).

Egy dolog zavart az egészben, de az nagyon, a vuvuzela. Egyszerűen nem értettem, miért nem lehet ez ellen tenni valamit. Volt, hogy a tv-közvetítésben sikerült tompítani a hangját, de úgy sem volt az igazi. A focihoz a szurkolás hozzátartozik, itt meg csak egyenletes zúgást lehetett hallani. Én értem, hogy ott ez a divat, de a vb idejére divatba hozhattak volna valami mást is. Hamár így alakult. A Dél-Afrikai Köztársaság ugyanis a legkevésbé megfelelő helyszín volt a vb-rendezésre. Közbiztonság kritikán aluli, a vb idején az idő is mostoha volt, nem értem, mi alapján választották ki (illetve értem, csak nem akarom érteni). Afrika biztos volt, de Marokkó is pályázott, én inkább ott rendeztem volna.

Benne vagyok a panaszkodásban, szóval akkor már azt is leírom, hogy az sem tetszett, hogy az év álomcsapatába a remekül játszó, fiatal német csapatból senkit nem választottak be. De végülis nekik lesz még idejük akárhány virtuális álomcsapatba bekerülni.

Mindegy, 2010. eltelt, Spanyolország történetében először világbajnok lett, Messi pedig életében másodjára Aranylabdás. A gálának pedig volt magyar vonatkozása is, idézem a hír24-ről: "Elkövetkezett a Puskás-díj átadása, több millió szavazat alapján pedig Hamit Altintop érdemelte ki egy gyönyörű kapásgóllal." No, legalább a mi májunk is hízhat egy kicsit :)

 

 

 

Szerző: etuska  2011.01.10. 22:55 Szólj hozzá!

Címkék: sport foci hír messi fifa aranylabda

Kiderült végre. Lionel Messi lett a 2010. év aranylabdás játékosa. Engem nem lepett meg a döntés...de erről bővebben majd később. Egyenlőre gratulálunk, örülünk, vagy bosszankodunk ízlés szerint. Én örülök, mert Messi szimpatikus játékos és szimpatikus ember. A férjem örül, mert Barca rajongó. Úgyhogy mi most koccintunk, aztán folyt köv.

Szerző: etuska  2011.01.10. 20:10 Szólj hozzá!

Címkék: sport foci hír messi fifa aranylabda

Tegnap csúcsot döntöttünk, összesen 76 látogató volt, akik összesen 85-ször látogatták meg a honlapot.

 

Viszont továbbra sem kommenteltek. Pedig jó lenne...nem muszáj egyetérteni, de jól esne valamiféle kommunikáció...

Szerző: etuska  2011.01.10. 09:45 Szólj hozzá!

Címkék: technikai kérés látogatók

Na, ma kényes témához nyúlunk. A nyilvános szoptatásról lesz szó.

Az történt, hogy ma, mint minden vasárnap, templomban voltam. mise után találkoztam egy régi barátnőmmel, aki éppen a második gyerekkel terhes, első trimeszter, ennek megfelelő "kívánósság" és gyomor-panaszok. Elhatároztuk, hogy ebéd után elmegyünk cukrászdába a közeli városba (18 km), olyan régen voltunk. Én vezettem, odaértünk, rendeltünk (Sarokház a részéről, Sacher torta részemről. Bűnbocsánatért ezúton is esedezem). Egyébként nemcsak helyi, de talán még fővárosi viszonylatban is elegánsnak mondható helyről van szó. Mellettünk levő asztalnál ült egy nő, előtta üres fagyiskelyhek, kistányérok, rákötve a kisbaba. Egyszer csak (gyerek megnyikkanhatott, de biztos halkan, mert én nem hallottam): mellét előkapja, és elkezd szoptatni. Már ezen is eléggé meglepődtünk, mégse szokás ezt így, mindenki szeme láttára. Dehát azt ugye mindannyian tudjuk, hogy szoptatás után büfizés jön, ennek élettani fontosságához kétség nem fér. no, kedves barátnémnál ekkor szakadt el a cérna: ahogy a baba "bukott" elnézést kért, kezét a szája elé rakva kiszaladt a mosdóba, természetesen a sarokház sorsa innentől könnyen kitalálható...

Ezt látva felébredt Géza főpincér bácsi is (pincérek mintaképe. modora nemcsak kifogástalan. olyan, mint egy spanyol grandé), és NAGYON UDVARIASAN figyelmeztette a hölgyet, hogy legyen szíves legközelebb inkább szóljon, ha máshol nem, az irodában szoptathat, de a többi vendégre is tekintettel kell lenni stb. Na, ebből aztán lett patália! Hogy így-meg úgy, neki jogai vannak, és különben is ez teljesen természetes dolog, meg hogy képzelik, és kéri a panaszkönyvet. Azt hiszem, elásnám magam, ha valaha ilyen botrányosan viselkednék. Mindenesetre a vásárlók könyvét mi is elkértük, leírtuk benne mi történt, és azt is, hogy Géza bácsi mint mindig, ezúttal is kifogástalanul kezelte a helyzetet. Már amennyire elvárható tőle, ugyanis főpincér, nem gyógypedagógus, és nem is az apja annak a nőnek, hogy viselkedni tanítsa.

Hazafelé persze már csak nevettünk az egészen, és megegyeztünk abban, hogy amíg egy gyerek úgyis csak szopik, semmi értelme cukrászdába vinni, hameg mégis, akkor nem a kajaidejében kell ezt tenni.

Nézegettem a neten is a téma után, persze, ez a legtalálóbb, amit olvastam:

http://jacint.blog.hu/2010/09/25/kampany_a_nyilvanos_tokvakarasert#comment-form

Tehát, kedves ősanyák! Ha Nektek jogotok van a Kempinskyben vacsora alatt szoptatni, akkor a pasiknak is joguk van ugyanott a töküket vakarni. És merjen csak rájuk szólni valami elfajzott pincér! (Azt, hogy hova jutunk ezen a nyomon, nem tudom, de hogy nem a civilizáció irányába, az biztos)

Szerző: etuska  2011.01.09. 14:03 68 komment

Címkék: gyerek viselkedés terhesség szoptatás baba puffogás

Manapság igen aktuális téma a tévé és annak műsorai. Nekünk kábel tévénk van, és mivel ma amúgy is tévézős-lustálkodós napom van (szegény férjuram megfázott, az ágyat őrzi, és zajos tevékenységet, mint pl. porszívózás, mosás, mosogatógép üzemeltetése stb. nem lehet folytatni, mert zavarja a ház halálos náthába esett urát a pihenésben :)), számba veszem a kínálatot:

duna tv: Vannak rajta jó műsorok, meg jó filmek is. Gyakran nézem.

tv2: iszonyat gagyi, sok reklámmal. Amit mégis megnézek ezen az adón: krimi hétfő, szerdán a Doktor House, és pénteken a tegnap óta futó hawaii five-o, ez úgy tűnik tetszeni fog. reklám alatt elkapcsolom, ajánló alatt nem mindig, mert akkor mindjárt kezdődik a film. ezért sokszor látom/hallom rémgázos műsoraik ajánlóját. nem érik el a kritikai szintet.

m2: filmeket szoktam rajta nézni, tetszik. óriási előnye, hogy végig lehet nézni normálisan egy filmet, mert nincs közte reklám. nézem még itt a ma reggelt, meg a híradót is.

filmmúzeum: nagyon szeretem. ma pl. a Szegény gazdagok-at adták. sok jó régebbi film van rajta, egyedülálló a piacon Etuska szívébe bezárta magát :)

music mix: nem nézem.

animax: dettó

m1: nézném, de műszaki hiba miatt hetek óta sistereg. azelőtt gyakran néztem, filmeket, meg az estét is.

viasat 3: jó filmek vannak, pont most megy a columbo, sok krimi van, én meg rajongok a krimikért. óriási hibája viszont, hogy még kereskedelmi viszonylatban is gyakran van reklám, bár nem olyan túl hosszú mint a többin.

eurosport: sokat nézem, különösen a focit, meg a wednesday selection keretében futó lovas közvetítéseket (nemrég volt a kentucky világkupa). ez utóbbiért a house-t simán kihagyom :)

discovery: jó, érdekes, csak túl sokszor ismétel. azonkívül nem tetszik az ismeretterjesztő műsorok gyakran szájbarágós, amerikai átlagképzettségre méretezett stílusa. ennek ellenére szoktam nézni, sok technikai újdonságról, érdekességről van szó rajta. How is made? örök kedvenc (említett "anya a hülyegyerekének" stílust leszámítva)

spektrum: túl sok reality-szerű, kutyaidomítós-gyereknevelős műsor van. de van sok történelmi is, azokat nagyon szeretem.

rtl klub: nem nézem

atv: nem nézem, kivéve a hazai turizmusos műsort néha. a többit nem merem nézni, mert félek, hogy belefutok Kálmán Olgába, és azt nem szeretném. sikertelen hardtalk-imitátornak tartom, aki sajnos nem tudja tartani a kényes egyensúlyt a riporteri határozottság és a tahóság között.

falutévé: nézem rajta a testületi ülést, meg a rendezvényekről készített filmeket. már persze azokat, amik érdekelnek.

duna II (autonómia): ugyanaz a véleményem, mint a duna 1-ről. ld. 1. pont.

hírtv: a célpontot szoktam nézni, meg a különkiadást szombat délelőtt. kilences híradót is itt nézem. szeretem még a mentés másként-et is.

national geographic: szintén kedvelem, főleg az afrikai vadonról szóló természetfilmeket. rengeteget olvastam erről a térségről (a magyar és német nyelven összeszedhető vadászirodalom nagy részét) és érdekel. tudom mihez kötni a látottakat.

sport1: gyakran nézem. főleg a teniszt, meg a focit, persze. sportrajongó vagyok :)

sportklub: ugyanaz áll, mint az előzőre

rtl (német): nem nézem

echo tv: nem nézem

pro7 (német): néha nézem, vagy inkább hallgatom nyelvtudásom frissen tartása céljából

hálózat tv: nem nézem

nóta tv: nem nézem

motieurs: nem nézem

aztán ennyi is. ráadásul az általam kedvelt filmeket/műsorokat is napi átlag 2 órába kell sűrítenem, mert több időm sosincs. azalatt is van dolgom, és közben próbálok rá figyelni. a House-t pl. tornázás közben nézem :) jobban megy az idő. persze hétvégén több időm van, akkor több filmet is meg tudok nézni. Általánosságban hiányolom a színházi közvetítéseket. Sajnos ritkán jutok el (vezetni oda-vissza, nehezen szánja rá magát az ember), és szívesen megnézném.

Összefoglalva először végigkapcsolgatom a következő csatornákat: duna, dunaII, m2, filmmúzeum, sport1, sportklub, eurosport, national geographic. ha nincs semmi, akkor általában kikapcsolom. a többi adón futó műsorokat "céltudatosan" nézem, ha nézem. közben meg kézimunkázom. amíg magam vasaltam, azt is tévézés közben végeztem. meggyőződésem ugyanis, hogy a tétlenség léhaságba visz, az meg romlásba :):P amíg ébren vagyok, mindig csinálok valamit. így nem lustulok teljesen el (remélem).

 

Várok véleményeket a Ti kedvenc műsoraitokról is!

 

Szerző: etuska  2011.01.08. 15:51 1 komment

Címkék: média tv kultúra hír

Mai bejegyzésem egy igen tragikus hír nyomán keletkezett. Az történt, hogy egyszeri anyuka odatolta a babakocsit gyerekestül a hősugárzó elé, majd rövid időre eltávozott. Babakocsi persze gyerekestül szénné égett, mint az előre látható volt. Nem, ez nem gondatlanság, ez szerintem gyilkosság. Ennyi erővel az is gondatlanság, ha kilógatom a gyereket a hatodikról, és egy pillanatra elengedem, aztán gondatlanságból elmulasztom elkapni.

 

Nem értem az embereket néha, komolyan. Szerencsétlen gyerek akkor is meghalt volna, ha nincs a kocsiban (akkor füstmérgezésben, nem hiszem, hogy sokkal jobb...). Mondjuk, ha feltesszük, hogy nem direkt volt: minden hősugárzóra rá is van írva a gyengébbek kedvéért, hogy 1 méteren belül nem lehet éghető anyag. Mit gondolt, szerintetek, a babakocsi az teflonbevonatú, meg a gyerekruha is? Hogy érte meg ez a nő egyáltalán ennyi ésszel a nagykorúságot?

 

ha börtönbe kerül (valószínűleg az lesz) vigyázniuk kell majd rá az őröknek nagyon. Hogy pl. ne szárítsa ott a haját a zuhany alatt, mert ezután már tényleg csak az jön. És ami a még megdöbbentőbb: hogy már az ilyeneken nem döbbenek meg...Aztán csodálkozunk, hogy nő a VV4 népszerűsége...ahol ennyire ostoba emberek élnek, ott nem kell ezen csodálkozni...

Szerző: etuska  2011.01.07. 17:37 Szólj hozzá!

Címkék: család gyerek hír baleset baba sokkoló bűnügy puffogás

Kedves Látogatóim!

 

Látom a statisztikákon, hogy elég szép számmal látogatjátok a blogomat (legalábbis ahhoz képest, amit vártam :)).

Biztosan van véleményetek a bejegyzésekről, kérlek Benneteket, írjátok le! Cserébe megígérem, hogy amíg nem reklámoz és lehetőség szerint kulturember módjára fejti ki a véleményét, addig kitiltani nem fogok senkit!

Nem vagyok sértődős, és bírom a negatív kritikát is, a véleményetekre meg kíváncsi vagyok!

 

Köszönöm előre is!

 

 

Szerző: etuska  2011.01.05. 11:31 Szólj hozzá!

Címkék: kezdet technikai kérés látogatók